PODRŽAO IDEJU

SVE ĆE SE SNIMATI Obama na 50.000 policajaca želi postaviti kameru

LOS ANGELES, CA - NOVEMBER 26: Protesters are arrested at one intersection during a demonstration following the grand jury decision not to indict a white police officer who had shot dead an unarmed black teenager in Ferguson, Missouri in the early morning hours of November 26, 2014 in Los Angeles, California. Police officer Darren Wilson shot 18-year-old Michael Brown on August 9, sparking large ongoing protests. David McNew/Getty Images/AFP== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
 DAVID MCNEW / 2014 Getty Images

Brutalnost policajaca skoro svakodnevno šokira stanovnike Sjedinjenih Američkih Država. Na svakog ubijenog Michaela Browna dolazi na desetine pa i stotine ubijenih, premlaćenih i pogrešno optuženih američkih građana.

Sve je više zahtjeva američke javnosti da tamošnja policija, kao sastavni dio opreme, počne nositi i minijaturne video kamere koje će bez prestanka snimati dok su na dužnosti.

Pobornicima kamera na policijskim odorama pridružio se i Barack Obama. Američki predsjednik pozvao je na opremanje 50.000 američkih policajaca kamerama te na njihovo dodatno školovanje, za što bi se iz saveznog budžeta u slijedeće tri godine trebalo izdvojiti 263 milijuna dolara.

Za uvođene minijaturnih kamera, velikih par centimetara, zalažu se i odvjetnici obitelji ubijenog Michaela Browna.

Američki građani uvidjeli su važnost video snimke prilikom bliskih susreta s policajcima te sve češće vade mobitele i snimaju policajce koji im se obrate.

Upravo to je napravio i tamnoputi Brandon McKean kojeg je na ulici zaustavio policajac. Policajac je reagirao na dojavu građana kojima je McKean bio sumnjiv, jer je po cičoj zimi šetao s rukama u džepovima!?

I policajac je postupio identično – izvukao je svoj iPhone i također počeo snimati svoj razgovor s Mckeanom. Na kraju su ustanovili kako je riječ o nesporazumu, pozdravili se i produžili dalje.

Pitanje koje postavljaju američki mediji – bi li se ovaj susret odvijao drugačije da McKean nije počeo snimati – uskoro bi moglo postati suvišno pošto će svi američki policajci uz pištolj, uniformu i značku, za godinu-dvije zadužiti i minijaturnu kameru.

Naravno, samo ako američki Senat i Kongres po tom pitanju zauzmu isti stav kao i Barack Obama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:45