SRBIJA OPET NA NOGAMA

Sutra presuda bivšem kosovskom premijeru; Srpski tužitelj Vukčević: 'Haag je odgovoran za ubojstva svjedoka protiv Haradinaja!'

ZAGREB - Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) objavit će u četvrtak presudu protiv bivšeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja i još dvojice zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) nakon suđenja koje je ponovljeno zbog sumnji da je tijekom prvog suđenja došlo do nezakonitih pritisaka na svjedoke.

Haradinaj i njegovi suradnici Lahi Brahimaj i Idriz Balaj optuženi su kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata za zločine koje su počinile kosovske snage u logoru Jablanici tijekom 1998. nad svojim žrtvama, uglavnom neistomišljenicima OVK ili onima za koje su mislili da su im protivnici. Zatočenici su zlostavljani i izgladnjivani, a neki i ubijeni.

Prvostupanjsko je vijeće u travnju 2008. oslobodilo istih optužbi Haradinaja i Balaja dok je Brahimaja osudilo na šest godina zatvora.

Žalbeno je vijeće nakon toga naredilo djelomično ponavljanje postupka po šest točaka optužnice koje se odnose na ubojstva i zlostavljanja u logoru u Jablanici jer je zaključilo da je suđenje okončano prije nego su izvedeni svi svjedoci za te zločine, odnosno nisu izvedeni oni koji su odbili svjedočiti, primjerice dvojica članova OVK koja su smatrana ključnim svjedocima. Vijeće je u presudi navelo kako je dio svjedoka bio izložen pritiscima.

Ponovljeno suđenje započelo je u kolovozu prošle godine a tužitelji su u završnim riječima tražili da ih se proglasi krivima i osudi na najmanje 20 godina zatvora, dok je obrana tražila njihovo oslobađanje. Optuženi nisu izvodili obranu smatrajući da se nisu imali od čega braniti.

Ni na ponovljenom suđenju tužiteljstvo nije imalo sreće s dvojicom ključnih svjedoka koji nisu svjedočili na prvom suđenju. Jedan je ponovno odbio svjedočiti a drugi je više puta mijenjao iskaz u sudnici.









Vukčević: 'Haradinajeva metoda je poznata i to je metoda svake mafije'

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević optužio je Haaški tribunal (ICTY) da je odgovoran za smrt 19 svjedoka u procesu protiv Ramusha Haradinaja, kojemu će u četvrtak ICTY izreći presudu po optužnici za zločine nad kosovskim Srbima, navodi beogradski tisak.

U intervjuu tabloidu "Informer" Vukčević je smrt svjedoka doveo u svezu s lošim radom haaških istražitelja i službenika, uz ocjene da su ubojstva svjedoka posljedica njihove "nesposobnosti" jer da su navodno "površno radili svoj posao". Istodobno, Vukčević priznaje da je haaška optužnica protiv Haradinaja "tanka", unatoč nastojanjima Srbije da pomogne Tribunalu.

"Svjestan sam da su dokazi protiv njega (Haradinaja) tanki, iako smo se mi stvarno trudili pomoći Haaškom tribunalu. Međutim, oni su se dosta površno i neprofesionalno ponijeli u tom slučaju", smatra tužitelj, posebno istaknuvši rad istražitelja na terenu, posebice sa svjedocima koji su "osjetljivi, naročito kad je riječ o ratnim zločinima". "Iskusan tužitelj i sudac to moraju imati u vidu kada ispituju te ljude. Unatoč tome, Haag je za istražitelje odredio neke nesposobne činovnike, koji su sve upropastili", ocijenio je Vukčević i istaknuo da je u procesu protiv Haradinaja "ubijeno 19 potencijalnih svjedoka".

"Haradinajeva metoda je poznata i to je metoda svake mafije. Prvo idu upozorenja pa pokušaj podmićivanja, zatim zastrašivanje i na kraju ubojstvo. E, u ovom slučaju je došlo do ubojstava, što je ostale svjedoke navelo na povlačenje", rekao je Vukčević, napominjući da je nakon ubojstava svjedoka Haag priopćio "da nisu bili pod njihovom zaštitom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:45