PITANJE LJUBLJANSKE BANKE

SUSJEDI ĆE NAS OPSTRUIRATI? Ljubljanski dnevnik 'Delo' piše: ‘Hrvate uznemiruje Njemačka, a mi to moramo iskoristiti’

 Uroš Hocevar / CROPIX

Europsku komisiju brine da bi pitanje Ljubljanske banke moglo biti prepreka ulasku Hrvatske u EU, no stajalište Njemačke prema završetku hrvatskog pristupnog procesa osnažuje poziciju Ljubljane u tom sporu, ocjena je ljubljanskog dnevnika Delo.

U komentaru naslovljenom "Između Europske unije i Ljubljanske banke" vodeći slovenski dnevnik osvrće se na nastojanje slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca da u spor s Hrvatskom oko Ljubljanske banke uključi Europsku komisiju, o čemu je u Luxembourgu u ponedjeljak razgovarao s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom.

"Zagreb ovih dana uznemiruju izjave iz Njemačke da Hrvatska još nije spremna na ulazak u EU. Ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle u ponedjeljak je u Luxembourgu izjavio da se Hrvatskoj neće popuštati.

To Sloveniji može biti oslonac, a u skladu je i s njemačkim stajalištem prema sukcesiji.

Slovenija konzistentno zahtijeva povlačenje punomoći hrvatskog ministarstva financija u tužbama protiv Ljubljanske banke.

Očito je da se Ljubljani ne žuri jer je uvjerena da u rukama ima najjači adut - ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu", navodi u komentaru Saša Vidmajer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 18:25