AJŠA MOHAMMADZAI

Suprug joj odrezao nos i uši: Ikona talibanske represije konačno dobiva svoje lice

Psihijatri smatraju da su Ajši veći problem bili njeni psihički nego tjelesni problemi

ZAGREB - Svijet se dobro sjeća Ajše Mohammadzai, Afganistanke koju je vlastiti suprug, uz blagoslov talibanskih moćnika, unakazio odrezavši joj nos i uši jer je pobjegla od njegovih udaraca. Brutalnost s kojom se ta, danas 22-godišnja djevojka suočila, pobjegavši od supruga zlostavljača, obišla je svijet putem naslovnice magazina Time, američkog časopisa koji je prije dvije godine objavio njenu priču.

Pomična proteza

Američki psihijatri ovih su dana izjavili kako Ajša nosi ožiljke mnogo dublje od onih tjelesnih. Nadaju se, kažu, kako će, iako je prošlo nekoliko godina, djevojka uspjeti izgraditi život u SAD-u. Prošle je godine Ajša dobila politički azil u SAD-u, a uskoro bi se trebala podvrgnuti novoj plastičnoj, rekonstruktivnoj operaciji kako bi joj bio povraćen prijašnji izgled. Već je nekoliko puta bila na kirurškom stolu, a dobila je i pomičnu protezu za nos. Uči pisati i govoriti engleski, a oni koji je okružuju kažu kako pati za pažnjom i kako je u nekom trenutku pala pod utjecaj novostečene medijske slave u Americi.

Legendarna naslovnica

Djevojka iz sela u južnom Afganistanu ‘darovana’ je obitelji budućeg supruga talibana koji ju je unakazio jer je njen ujak ubio člana te obitelji. Rođaci njena supruga ostavili su je, nakon izvršenja strašne kazne, nakon što je djevojka pobjegla zbog zlostavljana, da leži u lokvi krvi misleći da je mrtva.

- Kada sam se osvijestila, nisam mogla vidjeti od krvi. Osjećala sam kao da mi je na nosu hladna voda - izjavila je u prvom intervjuu za Time. Ajša je uspjela otpuzati do kuće svoje bake da bi završila kod jedne američke humanitarne organizacije u Kabulu, Žene za žene Afganistana.

Tamo su je pronašli američki novinari. Kad je stigla u SAD, svi su mediji tražili intervju od nje, a one je postala simbolom opresije nad ženama Afganistana. Ajša, nepismena djevojka koja dotad nije čula za zemlje poput Italije ili Kanade, primljena je u nekoliko američkih domova i upoznala tadašnju prvu damu Kalifornije Mariu Shriver te Lauru Bush.

Bila je počasna gošća mnogih zabava visokog društva. No strana koju javnost nije vidjela bile su njene borbe s duhovima prošlosti. Ajša je imala napadaje bijesa, autodestruktivne ispade i morala je biti hospitalizirana.

Ponovno u medijima

Upravo stoga, kažu danas ljudi koji je okružuju, njena je operacija odgođena, a organizacija je jedno vrijeme zabranila njeno izlaganje medijima. Ajša se i danas bori s traumama koje joj je ostavilo djetinjstvo i odrastanje u Afganistanu. - Nadamo se da uspjeti izgraditi normalan život te živjeti kao svaka druga mlada žena, iako će traumu nesumnjivo nositi u sebi čitav život - kažu liječnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:12