DIKTATOR PRED PRAVDOM

Suđenje Hosniju Mubaraku: Optužen da je ukrao milijune i naredio ubojstva prosvjednika

Na optuženičkoj će klupi sjediti i dvojica Mubarakovih sinova, bivši ministar unutarnjih poslova te još šestorica državnih dužnosnika

KAIRO - Bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak otpušten je iz bolnice u Šarm el-Šeiku, gdje se nalazio u pritvoru, te je krenuo prema Kairu gdje će mu danas u 9 sati početi suđenje za korupciju i više ubojstva prosvjednika, javljaju strane agencije prenoseći egipatsku državnu televiziju.

Podsjetimo, prije pet mjeseci nakon više tjednih prosvjeda i sukoba prosvjednika s policijom , okončana je Mubarakova 30-godišnja diktatura u Egiptu.

Prema izvješću državne televizije, Mubarak je vozilom hitne pomoći prevezen u zračnu luku Šarm el-Šeika odakle će se zrakoplovom uputiti u Kairo gdje će uz veliko osiguranje biti popraćen do suda unutar policijske akademije. Egipatske su vlasti angažirale više od tisuću pripadnika redarstvenih snaga i vojske, a očekuje se kako će suđenje pratiti dodatnih 600 osoba, od članova obitelji žrtava do novinara.

Na suđenju će se Mubaraku pridružiti i dvojica njegovih sinova Alaa i Gamal. Ukoliko ih proglase krivima za sve točke optužnice prijeti im smrtna kazna.

Na optuženičkoj će klupi sjediti i bivši ministar unutarnjih poslova Habib Ibrahim el-Adly te još šestorica visokih dužnosnika iz tog ministarstva.

Jedan od najbližih Mubarakovih suradnika, poduzetnik Husein Salem, nalazi se u bijegu i njemu će se suditi u odsustvu.

Sud ih sve tereti da su pronevjerili višemilijunske iznose državnog novca te naredili ubijanje prosvjednika tijekom antirežimskih demonstracija tijekom siječnja i veljače u kojima je smrtno više od 850 osoba.

Mubarakova obrana priopćila je kako će zatražiti oslobađajuću presudu jer je zdravstveno stanje bivšeg egipatskog diktatora vrlo loše te 'on nije odobrio uporabu nasilja nad prosvjednicima'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:00