ZLOUPORABE U PRIVATIZACIJAMA

SUĐENJE BIVŠEM NAJMOĆNIJEM ČOVJEKU SRBIJE Mišković sam iznosi svoju obranu

Vlasnik Delta Holdinga desetljećima je izbjegavao medije i javne istupe, tako da će istup pred Specijalnim sudom biti jedan od njegovih rijetkih obraćanja javnosti

Danas u Beogradu počinje suđenje Miroslavu Miškoviću, godinama najjačem poduzetniku u Srbiji, čovjeku za kojeg se vjerovalo da ruši i postavlja ministre i vlade. Miškovićevo uhićenje sredinom prosinca prošle godine izazvalo je opći šok, a sve do danas vlasnik Delta Holdinga ostao je nesumnjivo najveći ulov antikorupcijske borbe Aleksandra Vučića, prvog potpredsjednika vlade Srbije koji je na račun te kampanje postao najpopularniji i najmoćniji političar u Srbiji.

Zajedno s još devet optuženika, Miroslavu Miškoviću i njegovu sinu Marku sudit će se za zloupotrebu ovlasti i utaju poreza prilikom privatizacije nekoliko poduzeća za održavanje cesta preko Nibens grupe trećeoptuženoga Mila Đuraškovića. Svi negiraju krivnju. Za svako djelo prijeti im po deset godina zatvora.

Suđenje počinje danas poslijepodne u Beogradu pred Specijalnim odjelom Višeg suda za ratne zločine i organizirani kriminal u Ustaničkoj ulici, u javnosti poznatijem pod nazivom Specijalni sud. Tu se sudi u najvažnijim procesima, kao što je bio onaj protiv Milorada Lukovića Legije i grupe atentatora na premijera Srbije Zorana Đinđića ili ubojica Ive Pukanića.

Iako su se mjesecima natjecale tko će Miškovića više optužiti, beogradske novine jučer su davale uglavnom šture najave suđenja. Ministar pravosuđa Nikola Selaković prije je upozorio da to suđenje mora biti primjer jer je to proces u koji “cijela Srbija i cijela regija gledaju budnim okom”.

Suđenje će početi čitanjem optužnice, napisane na više od 122 stranice, najavila je agencija Tanjug, a nakon toga će Miroslav Mišković i drugi optuženi dobiti priliku javno iznijeti svoju obranu. Obrana Miroslava Miškovića najavljuje kako će on iskoristiti tu priliku. Vlasnik Delta Holdinga desetljećima je izbjegavao medije i javne istupe, tako da će ovo biti jedan od rijetkih njegovih obraćanja javnosti.

Optužnica ga tereti da je od 2005. do 2010. privatizirao nekoliko poduzeća za održavanje cesta iz cijele Srbije i iz njih izvukao oko 30 milijuna eura dok ih nisu upropastili. Pritom su utajili porez u iznosu od gotovo pet milijuna eura i ukupno oštetili cestare za 154 milijuna eura. Mišković je preko svojih tvrtki s Cipra osigurao novac za privatizaciju tih poduzeća, dok je sve tehničke poslove obavljao Đurašković.

Mišković će na suđenje doći sa slobode, nakon što je sedam mjeseci proveo u pritvoru. Pušten je u srpnju uz jamčevinu od nevjerojatnih 12 milijuna eura koje je njegova tvrtka morala položiti u gotovini. Odobreno mu je da se brani sa slobode kad je Ustavni sud Srbije ocijenio nezakonitim daljnje produljenje pritvora jer su saslušani svi svjedoci. Njegov sin Marko Mišković pušten je uz bitno manju jamčevinu, od 3,3 milijuna eura, preko upisa hipoteke na jednu nekretninu u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu.

Sud im je ograničio kretanje: Miroslav Mišković je ostao bez pasoša, zabranjeno mu je napuštanje Beograda, odnosno mjesta boravišta, a jednom mjesečno mora se javiti policiji. No, za razliku od drugog velikog tajkuna iz Srbije, Bogoljuba Karića koji je u bijegu godinama, Mišković nije želio pobjeći, iako je za to imao prilike jer su mediji tjednima ranije najavljivali njegovo uhićenje.

Slično Ivi Sanaderu u Hrvatskoj, Miroslav Mišković uhićen je u trenutku kad je izgubio veći dio svoje moći. Na vrhuncu snage, 2009., njegov Delta holding bio je najveća tvrtka u Srbiji i peta u regiji, s tri milijarde eura godišnjeg prometa i 25.000 zaposlenih. No, 2011. prodao je svoj maloprodajni lanac Maxi Švicarcima za gotovo milijardu eura i ostao bez moći koju mu je osiguravao gotovo monopolski položaj u srpskoj trgovini.

Danas Delta Holding ima 7000 zaposlenih i po ukupnom prometu u 2012. svrstan je na osmo mjesto u Srbiji. Usprkos uhićenju i gotovo svakodnevnim medijskim napadima, Miškovićeva tvrtka i dalje uspješno radi - samo su lani, priopćeno je iz Delte, državi platili više od 53 milijuna eura poreza.

Miškoviću će se sada suditi za poslove s poduzećima za ceste, no prvi put je ispitan početkom prosinca za slučaj Delreal, odnosno privatizaciju zemljišta pokraj autoceste Beograd-Zagreb.

Osim toga, vodi se istraga za privatizaciju lanca trgovina C-marketa. Otkako je uhićen, Mišković je postao sredstvo političkog obračuna u srpskoj eliti jer ne prestaju optužbe i nagađanja koji su sve političari bili na njegovoj platnoj listi. Aleksandar Vučič izjavio je da je Mišković neke političare plaćao od 30.000 do 50.000 eura mjesečno, no njihova imena nikad nije obznanio.

Rođen 1945., Mišković je karijeru počeo kao socijalistički direktor u provinciji, da bi 1989. došao u Beograd kad je nakratko imenovan potpredsjednikom Miloševićeve socijalističke vlade. Nakon toga odlazi u privatnike i prvi novac zarađuje u vrijeme kad je Srbija bila pod sankcijama. Pravo bogatstvo, prenose mediji, stekao je ipak nakon rušenja Miloševića kad je i u Srbiji krenula privatizacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 01:06