NARKOHOBOTNICA

Suđenje BH zločinačkoj organizaciji: Za atentat na protivnika angažirali i folk zvijezdu, a kokain miješali s hormonima za konje

Zijad Turković, s kojim je surađivao i likvidirani Mario Tolić iz Pule, navodno je bio vođa narkohobotnice
Sarajevo, 261011.Sudjenje zlocinackoj organizaciji zbog trgovine drogom i oruzjem.Foto: sud BiH / CROPIX
 sud BiH / CROPIX

Nasera Keljmendija planirali su ubiti bombom na vjenčanju njegova sina Elvisa u sali hotela Radon Plaza u Sarajevu . Bomba od 13 kilograma dodatno je ojačana metalnim kuglicama koje bi se razletjele na sve strane nakon eksplozije.

- Brko je rekao da od bombe može stradati 150 ljudi, ali i Lakić i Turković su bili spremni na to - ispričao je svjedok pokajnik Islam Kalender na suđenju šefu mafije Zijadu Turkoviću u Sarajevu.

Hrvatske veze

Turković je optužen s još 13 osoba za organizirani kriminal, pet ubojstava, pljačku 2,5 milijuna dolara na sarajevskom aerodromu i trgovinu drogom od Južne Amerike do BiH i Hrvatske. Među ostalim optužen je za ubojstvo Marija Tolića iz Pule, koji je ubijen u Sarajevu dva tjedna prije nego što će dobiti drugo dijete. Za Nasera Keljmendija, Albanca s Kosova koji živi u Sarajevu, godinama se priča da je jedan od šefova balkanske mafije. Turković je dva puta pokušao ubiti Nasera Keljmendija i njegova sina Elvisa, svjedočio je Kalender, Turkovićev kum i donedavno desna ruka. Turković je bio izvan sebe kad mu je u Turskoj palo šest tona anhidrida octene kiseline koja služi za pravljenje heroina. Za kiselinu je bio zadužen Elvis Keljmendi i Turković im se od tada želi osvetiti. U neuspjelo ubojstvo bio je upleten i folk-pjevač Semir Cerić Koke.

- On je Turkoviću poslao SMS ‘Stari je stigao’ kad se Naser pojavio - svjedočio je Kalender.

Čisti kokain

Turković je optužen za organiziranje međunarodne trgovine drogom. Heroin su nabavljali iz Turske, a čisti kokain iz Kolumbije.

- Kokain smo miješali s hormonima za konje. Heroin smo miješali moj šurjak Enver Zeković i ja, od kilograma smo dobivali dva, jer smo kilogram droge miješali s kilogramom smjese. Sijanje heroina bilo je izuzetno opasno i jednom se prilikom Zeković onesvijestio - ispričao je zaštićeni svjedok Kalender. On u Sarajevu svjedoči pod svojim imenom, ali uz zaštitu lica.

Zaštićeni svjedok

Kalender je optužio Turkovićevu suprugu Šejlu Jugo Turković da je sve znala i u svemu sudjelovala. U njenom se stanu miješao heroin, sjedila je na nekim sastancima, bilježila je tko je kada i koliko droge kupio od Turkovića, tvrdi on. Šejla Jugo Turković u Sarajevu je poznata novinarka. Kalender je svjedočio i to da su joj pisali tekstove o pljački aerodroma koju su sami obavili.

Dnevni Avaz / CROPIX
ARHIVSKA FOTOGRAFIJASarajevo, 261011.Sejla Jugo Turkovic. Foto: Dnevni Avaz / CROPIX

Šejla Jugo pak optužuje tužitelja Olega Čavku: kako je Kalender prvi pao, jer je uhvaćen u krađi automobila, tužitelj Čavka od njenog je muža tražio i uzeo 30.000 eura da bi Kalender dobio nižu kaznu.

Mario Tolić nestao je u ožujku prošle godine u Sarajevu. Krajem prosinca istražitelji su pronašli njegovo tijelo zakopano kod Hadžića pokraj Sarajeva. Ubijen je zajedno s Vernerom Ajdarijem, s kojim je išao na sastanak sa Zijadom Turkovićem.

Neizbježni Šarić

Turković i njegova grupa odgovaraju i za ubojstvo Mithata Mekića i njegove djevojke Lucije Cortez Salas, koja je bila u šestom mjesecu trudnoće. Po Kalenderovu svjedočenju, svi su ubijeni jer im je Turković dugovao novac.

Šejla Jugo Turković čitavo vrijeme u javnosti vatreno brani svog muža, prebacujući krivnju na druge. Tako je poručila tužiteljima da se posvete bratu Marija Tolića koji je suradnik Andrije Draškovića i Darka Šarića i njegovim poslovima s drogom između Venezuele, gdje ima kockarnicu, Brazila, Nizozemske i BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:57