OSTAJE U PRITVORU

Sud BiH odbacio žalbu Radončićevih odvjetnika

 EPH

Bosanskohercegovački političar i medijski tajkun Fahrudin Radončić, koji je prošlog tjedna uhićen zbog sumnje u ometanje rada pravosuđa, neće biti pušten na slobodu i ostaje u jednomjesečnom istražnom pritvoru, odlučilo je u srijedu prizivno vijeće Suda BiH.

Kako je iz priopćeno iz sjedišta tog suda u Sarajevu, prizivno vijeće odbacilo je kao neutemeljenu žalbu Radončićevih odvjetnika na odluku o određivanju jednomjesečnog pritvora.

Sud BiH je 27. siječnja na zahtjev Tužiteljstva BiH odlučio da Radončić bude pritvoren na najmanje mjesec dana, uz ocjenu kako postoji dovoljno dokaza da je počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret i da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, pokušati prikriti dokaze ili nastaviti činiti kazneno djelo.

Radončić je predsjednik stranke Savez za bolju budućnost (SBB), članice vladajuće koalicije na entitetskoj i državnoj razini, a on sam je zastupnik u Domu naroda parlamenta BiH. SBB i Stranka demokratske akcije (SDA) organizirali su agresivnu javnu kampanju kako bi ishodili Radončićevo puštanje na slobodu, no Sud BiH tim pritiscima nije podlegao.

Tužiteljstvo BiH tereti Radončića da je preko stranačkog suradnika Bakira Dautbašića pokušao utjecati na Azru Sarić, svjedokinju u procesu koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija, vođe jedne od balkanskih kriminalnih skupina umiješane u iznude, trgovinu drogom i ubojstvo.

Od Sarić se pod prijetnjom tražilo da u svom iskazu pred sudom u Prištini Radončića i Keljmendija zaštiti od optužbi za pripadnost organiziranoj kriminalnoj skupini i za ubojstvo sarajevskog kriminalca Ramiza Delalića Ćele, počinjeno 2007. godine.

Sarić je te prijetnje prijavila Tužiteljstvu BiH, nakon čega su prisluškivanjem telefonskih razgovora Radončića, Dautbašića i još nekoliko osoba prikupljeni dokazi koji svjedoče o ucjenama i prijetnjama čiji je cilj bio obustaviti istragu protiv Radončića.

On je u prisluškivanim telefonskim razgovorima najavio kako će obustavom istrage uvjetovati opstanak sadašnje vladajuće koalicine te kako će, u suprotnom, javno optužiti predsjednika SDA i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da zapravo on stoji iza Delalićevog i ubojstva Nedžada Ugljena, nekadašnjeg visokog dužnosnika bošnjačke tajne službe AID.

Unatoč objavi tih informacija koje svjedoče o dubokom nepovjerenju između Radončića i Izetbegovića, SBB i SDA su najavile kako će održati sadašnji politički savez, uz tvrdnju kako je to bitno za stabilnost zemlje i položaj Bošnjaka u njoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 09:54