BLOKIRANI FAKULTETI

STUDENTI SE VEZALI LANCIMA ZA SVEUČILIŠTE 'Postali smo visokoobrazovani prosjaci'

 afp

Studenti sa Sveučilišta u Sofiji u ponedjeljak su se zavezali lancima za vrata sveučilišta. U Bugarskoj i dalje traju prosvjedi protiv vlade. Studenti su prije tri tjedna zauzeli glavnu dvoranu sveučilišta i proglasili “totalnu i stvarnu okupaciju” dok vlada ne da ostavku. Podržalo ih je na tisuće građana u prosvjednim “marševima za pravdu” koje organiziraju po gradu.

Bugari se bune protiv siromaštva i korupcije jer su najsiromašnija članica EU a nemiri nisu prestali ni nakon izbora u svibnju. Prosvjedi su počeli za mandata vlade desnog centra Bojka Borisova a opet su ojačali nakon što su otkrivene koruptivne veze tehnokratske socijalističke vlade Plamena Oresharskog s velikim tvrtkama.

“Postali smo visoko obrazovani prosjaci” tvrde studenti. Fakulteti su potpuno blokirani, studenti ne dopuštaju ni profesorima ni činovnicima da uđu u zgrade, javlja bugarska agencija Novinite. U nedjelju su prosvjednici ismijavali premijera Oresharskog plakatima na kojima je on zombi. Profesori i učitelji istoga su dana objavili zajedničku izjavu u kojoj osuđuju “laži i tajkunizaciju političkog i društvenog okruženja.”

Predsjednik Rosen Plevneliev iz stranke GERB Bojka Borisova rekao je francuskim novinarima da se u Bugarskoj čuje “poziv na moralnu revoluciju.” Le Nouvel Observateur ga je pitao za optužbe protiv aktualne vlade koju navodno podržava “Crvena mafija”, a predsjednik Plevneliev je odgovorio: “Mafija nema boju. Ono što zovemo mafijom je patologija koju moramo iskorijeniti iz naše demokracije.” Bugari su sve očajniji, od početka godine, najmanje devetero ih se spalilo u znak prosvjeda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:47