STRUČNJACI NA MJESTU PADA

STRUČNJACI NA MJESTU PADA U ostacima Boeinga još je mnogo žrtava

Deputy Chief Monitor of the Organization for Security and Cooperation in Europe (OSCE) Special Monitoring Mission to Ukraine, Alexander Hug (L), and other OSCE members read a map with a separatist (2nd L) in Donetsk on July 30, 2014. Ukraine's army on July 28 seized control of part of the vast site where Malaysian airliner MH17 crashed, pro-Russia rebels , as the United Nations announced the downing of the plane could constitute a war crime. Observers from the Organisation for Security and Co-operation in Europe were set to arrive in southern Russia on July 30 on their mission to monitor two border crossings with rebel-held Ukraine. AFP PHOTO/ BULENT KILIC
 BULENT KILIC/AFP

DEN HAAG - Skupina od 70 međunarodnih stručnjaka u petak je na istoku Ukrajine počela tražiti preostala tijela stradalih u padu malezijskog zrakoplova, objavile su nizozemske vlasti.

"Nizozemski i australski stručnjaci stigli su na mjesto pada aviona u petak ujutro", kaže se u priopćenju nizozemskoga ministarstva sigurnosti i pravosuđa. "Njih 70 provest će potragu na raznim lokacijama njesta nesreće".

Više od dvjesto lijesova već je poslano u Nizozemsku gdje će tijela biti identificirana. No u ostacima Boeinga 777 srušenog raketom 17. srpnja još je mnogo žrtava. Ukupno je u avionu poginulo 298 ljudi.

"Nakon jučerašnjeg izviđanja, danas smo uspjeli stručnjake poslati na tu lokaciju", kaže u priopćenju Pieter-Jaap Aalbersberg, voditelj misije za repatrijaciju tijela iz Ukrajine. "Nađu li u toj potrazi ljudske ostatke, odmah će ih izvući", dodaje.

Pokušaje međunarodne zajednice da izvuku tijela stradalih stalno ometaju sukobi režimskih snaga i proruskih separatista.

Ukrajinska televizija izvijestila je u petak da je 20 vojnika ubijeno u napadu proruskih separatista u istočnoj Ukrajini tijekom noći, ali je vojni izvor rekao da je broj mrtvih vjerojatno manji.

Vojni dužnosnici su rekli da je na padobransku postrojbu otvorena minobacačka i tenkovska vatra nedaleko od grada Šahtjorska, u regiji gdje je srušen malezijski zrakoplov 17. srpnja, te da se provjerava broj mrtvih.

Snage ukrajinske vlade pojačale su svoju vojnu ofenzivu protiv pobunjenika u rusofonim područjima istočne Ukrajine nakon rušenja putničkog zrakoplova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 01:41