'OSEBUJAN KARAKTER'

Stravična papiga s Novog Zelanda seksualno zlostavlja ljude!

Njihovi pazitelji su nosili kacige s udubljenjima jer su se nadali da će u njima uspjeti skupiti spermu
 YouTube

Kakapo ili noćna papiga jedina je neleteća papiga na svijetu, no još je neobičnija po činjenici da mužjake te vrste češće seksualno privlače ljudi nego njihove ženke. Zbog toga je njihova populacija na Novom Zelandu pred izumiranjem, iako ih je nekoć bilo toliko da ih se doslovno moglo stresti s drveća kao jabuke.

Oni koji su se imali prilike naći licem u lice s ovom divovskom i tromom zelenom pticom kažu da je zanimljiva jer ima vrlo osebujan karakter. Inače, žive do čak 90 godina, a pare se neobično rijetko, tek u onim sezonama kad autohtonog voća ima u izobilju.

Trenutno se njihovi spasioci najviše bore s time što se mužjaci emotivno povežu sa svojim paziteljima pa njih prije dožive kao partnere za parenje nego ženke vlastite vrste. Istraživači su u ranim danima rada s kakapo papigama pokušali okrenuti tu njihovu neobičnu karakteristiku u svoju korist. Tako su osmislili i nosili kacige s udubljenjima u kojima su se nadali skupiti spermu, s obzirom da su im se ptice uvijek penjale upravo na glavu.

Tek se uz ogroman trud konzervacionista njihov broj uspeo popeti s 50 jedinki 1990. na 126 ove godine. Zapravo, njihova je populacija u padu još od 19. stoljeća, kad su se Novim Zelandom prvi puta proširile štetočine, mačke i psi. Osim toga, te ptice su lak plijen predatorima s obzirom da se slede od straha čim osjete opasnost i ne miču se s mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 15:30