STRAVA U MEKSIKU

STRAVIČNA LIKVIDACIJA Supruga gradonačelnika naredila smrt 43 studenta: ‘Naučite ih pameti!’

Maria de Los Angeles Pineda Villa bila je povezana s narkokartelima, a sada je, kao i njen muž, u bijegu

Naučite ih pameti”. To je, priča se, rečenica koja je zapečatila sudbinu 43 meksičkih studenata nestalih 26. rujna u Iguali, gradu na jugu Meksika. Izrekla ju je, kako piše Huffington Post, supruga gradonačelnika, Maria de Los Angeles Pineda Villa.

Bila je lijepa rujanska večer i u gradu je na trgu Plaza de las Tres Garantías organizirana svečanost u njenu čast. Villa, šefica agencije za pomoć bolesnim i siromašnim građanima, upravo se spremala održati govor. Prezentirala je svoja dostignuća u radu sa sugrađanima manje privilegiranim nego što je ona. Trenutak je bio utoliko važniji jer je trebao poslužiti kao početak njene kampanje za šeficu Iguala. Villa se nadala da bi ona mogla biti iduća gradonačelnica, nakon što njenom suprugu, José Luisu Abarci, istekne mandat. Prema riječima upućenih, to bi bio samo simboličan potez. Naime, Villa je navodno odlučivala o sudbini grada više nego suprug, formalni gradonačelnik. Bila je glavna poveznica s lokalnim narkokartelom Guerreros Unidos.

Rafali na autobus

Istog dana studenti iz obližnjega grada vraćali su se kući nakon prosvjeda protiv reformi meksičke vlade kojom bi se njima, studentima slabijeg imovinskog statusa, onemogućilo visoko obrazovanje. Na povratku s prosvjeda studenti su morali proći kroz Igualu jer su tražili dodatni prijevoz. Gradonačelnikova supruga upravo se spremala na pozornicu kad je primijećeno približavanje autobusa sa studentima. Uvjerena da je riječ o aktivistima koji su došli prosvjedovati i koji će upropastiti njen dan, Villa je zatražila da intervenira policija. Tada je izjavila: ‘Naučite ih pameti’.

Postoji nekoliko verzija događaja koji su uslijedili. Međutim, iz iskaza svjedoka zna se da su policija i naoružani muškarci bez uniformi opkolili studente, da je došlo do pucnjave u kojoj je ubijeno šest osoba, a studenti, barem dio koji je preživio okršaj, odvedeni su u policijsku postaju. Čitav obračun trajao je oko tri sata, ustvrdili su kasnije svjedoci. Nakon toga im se gubi trag.

Stradavanja nevinih nisu rijetkost u Meksiku. Dapače, crna brojka nedužnih žrtava koje su imale nesreću da se nađu usred okršaja narkobandi ili bandi i policije je visoka. No slučaj budućih učitelja iz redom siromašnih seoskih obitelji podignuo je javnost na noge. Vlada je optužena da ne radi dovoljno da ih pronađe, pa makar i njihova tijela, te kako se takvi zločini nedovoljno sankcioniraju.

Jedan detalj naročito je razdražio obitelji i prijatelje nestalih te cjelokupnu javnost. Naime, iz grada su nakon tog incidenta isparili i gradonačelnik, njegova supruga te šef policije Felipe Flores Velazquez. Trenutno se smatraju osumnjičenima za nestanak studenata i za njima je raspisana tjeralica. U istrazi koja je uslijedila saznalo se da je policija sudjelovala u napadu te da su studenti, prema riječima uhvaćenih članova bande, predani pripadnicima lokalnog narkokartela, poznatog pod imenom Guerreros Unidos. Kad su došli u Igualu, studenti nisu znali da gradonačelnički par policijom barata kao vlastitom gardom te da je gradonačelnikova supruga Maria de Los Angeles Pineda Villa dobro umrežena s narkokartelima.

José Luis Abarca, njen suprug, bio je bez političkog iskustva kad je 2012. preuzeo grad. Prije toga se bavio trgovinom pletenih šešira i nakita. Poznat je postao kad je najavio gradnju ogromnog trgovačkog centra iako se sumnjalo u to da je on pravi investitor projekta. Njegova supruga dobro je poznavala kriminalne krugove.

Prosvjedni marševi

Napokon, troje njene braće bili su pripadnici narkokartela Beltran Leyva. Nakon što je vođa tog kartela ubijen 2009., kartel se raspao na dvije frakcije. Jedna od njih je banda Guerreros Unidos. Iako vlada i dalje studente smatra nestalima, prema riječima poznatog svećenika Alejandra Solalindea oni su odvedeni u obližnja brda gdje su prisiljeni sami sebi iskopati grobove. Njihova mrtva tijela bačena su na hrpu te zapaljena. No vlada ne potvrđuje te informacije. Mnogi vjeruju da na taj način samo smiruju uzburkanu javnost koja je u tjednima nakon nestanka održala niz prosvjeda i prosvjednih marševa po čitavom Meksiku. I u Ciudad de Mexicu atmosfera je promijenjena. Građani, piše jedan autor u New Yorkeru, kao da su postali svjesniji da nasilje više nije rezervirano samo za Juarez, pogranični grad, poznat po sukobima kartela. Sve im je jasnije da je smrt puno bliže, u njihovu vlastitu kvartu. Mnogi optužuju vladu da ne želi otkriti sudbinu studenata jer su i sami do grla u korupciji.

Supružnici iz Iguale najbolji su primjer sprege između politike i kriminala. Prema pisanju meksičkih medija, gradonačelnikova supruga je mjesečno u džepove korumpiranih policajca sipala 40.000 dolara, a vrlo se izdašno služila i uslugama kriminalaca. U svibnju 2013., kad je skupina političkih aktivista na jednom javnom forumu napala njenog supruga, na povratku kući napala ih je skupina naoružanih muškaraca. No iako su vlasti i ovaj put pokušale zažmiriti pred zločinom, desetine tisuća prosvjednika primorale su ih na akciju. Uhićeno je nekoliko desetaka ljudi, među kojima i brojni policajci. A onda je na gradskoj ulici osvanula poruka narkodilera: Pustite 22 policajca ili ćemo propjevati o političarima.

Osim što su povezani s kartelom Beltran Leyva, supružnici na čelu Iguale surađivali su s kartelom Sinaloa čiji je šef dobro poznati Joaquin Guzman Loera poznatiji pod nadimkom El Chapo, koji je uhićen ranije ove godine, a bio je na glasu kao najveći narkotrafikant na svijetu. Dvojica braće prve dane Iguale bila su visoko na hijerarhijskoj ljestvici kriminalne organizacije koja je vladala dijelom savezne države Guerrero. Njihova sestra služila je kao vrlo dobra poveznica - u rukama je imala službenu gradsku vlast. Nestali, a vjerojatno i ubijeni studenti bili su s druge strane iz siromašnih obitelji i pripadali su ljevičarskom krugu. Neki čak navode da je to bio pravi razlog njihove otmice i ubojstva, a ne činjenica da su zasmetali gradonačelnikovoj suprugi tijekom govora. Bez obzira na razloge, koji teško da će ikada biti sa sigurnošću utvrđeni, supružnici na čelu grada nestali su nakon događaja. Na površinu su isplivali njihovi mutni poslovi, sprega policije i kartelaša, a vjerojatno i lukrativan posao sa strane - šverc heroina za američko tržište. Građani koji su izišli na ulice identificiraju se s nestalim studentima. Naime, policija odnosno država koja bi ih trebala štititi u ovom slučaju je jasno pokazala svoje pravo lice. Nisu svi korupirani, ali mnogi jesu, a tragično je da su narkokarteli i država jedno te isto i da se zločini ne istražuju zbog pritiska korumpiranih dužnosnika.

Masovne grobnice

Policija je nakon nestanka pronašla nekoliko masovnih grobnica od kojih je jedan sadržavala izgorjela tijela žrtava u okolici Iguale, grada sa 100.000 stanovnika. Meksikanci su svjesni u kakvoj zemlji žive, no traže da se pronađu studenti i da odgovorni plate. Ispitivanja pronađenih ostataka pokazala su da nije riječ o studentima, iako u to mnogi sumnjaju, a vlada je nastavila češljati okolna područja. Pronađeni su novi grobovi i trenutno se provode ispitivanja kako bi se saznalo jesu li u njima nestali studenti. Njihove obitelji u međuvremenu ne odustaju i prekjučer su imale sastanak s predsjednikom Enriqueom Penom Nietom. “Nećemo vjerovati predsjedniku na riječ”, izjavio je uoči sastanka jedan od roditelja nestalih studenata, Felipe de la Cruz. “Ako oni ne mogu saznati što je s našom djecom, tražit ćemo pomoć SAD-a”, izjavio je, pak, Rafael Lopez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:42