NASILJE KAO DIO ZABAVE

Stravičan masakr u školi: Masovni ubojica Adam Lanza bio je opsjednut igricom Call of Duty!

 Activison/Call of Duty

Nakon stravičnog masakra u školi Sandy Hook u SAD-u ponovno je pokrenuta rasprava o štetnosti nasilnih video igara koje se bez kontrole prodaju djeci.

Ubojica Adam Lanza, navodno je bio opsjednut s igricom Call of Duty. Neki su mediji prenjeli da je za ubojstvo svoje majke koristio oružje slično onome koje je prikazano u spomenutoj igrici .

No, čak i prije prethodnog masakra, igrači su počeli upozoravati da su novi modeli igrica sve nasilniji te da će to zasigurno ostaviti posljedice na američku djecu.

Na ovogodišnjoj izložbi elektroničkih igara mnogi su posjetitelji ostali zaprepašteni količinom nasilja koja je zastupljena u igricama.

Sonyjeva igrica 'The Last of Us' završava tako da zlikovcu doslovno raznesu glavu, a igrica 'Splinter Cell: Blacklist' prikazuje kako heroj muči neprijatelja.

'Smatram da ovim igricama veličamo nasilje. U mnogim igricama to se kombinira s uvrnutim pristupom seksualnosti, a svemu tome izloženi su naši adolescenti i djeca. To će nas na kraju sigurno koštati', rekao je u jednom intervjuu dizajner video igara Warren Spector i to prije stravičnog masakra djece koji je potresao SAD.

Posljednjih nekoliko dana utjecaj video igara komentirale su i brojne zvijezde i utjecajne osobe u Americi. Svi se oni slažu da su ti proizvodi pogubni za mladež, ali ističu kako je kao i uvijek u pitanju profit.

'Nasilje je dio kulture zabave. Tako je, nažalost, i s filmovima i glazbom', rekao je senator Joe Lieberman.

Na ovaj problem upozoravaju i brojni psiholozi i psihijtari koji ističu da realno prikazane video igrice pune nasilja mogu imati izrazito loš utjecaj na mentalno oboljele osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:39