TURISTI ZAPREPAŠTENI

STRAVA NA TRAJEKTU ZA ANCONU Talijanski lovci opet ostavili pse da uginu od žeđi, policajci doživjeli šok

 Screenshot

ANCONA - Kada je prošli četvrtak u luku u talijanskoj Anconi uplovio trajekt iz Hrvatske, pogranična policija po drugi je puta u roku od sedam mjeseci doživjela šok. Kombi talijanskih nacionalnih oznaka skrivao je tajnu - kavez sa četiri lovačka psa od kojih su dva bila mrtva, a dva totalno onemoćala. Dežurne službe i turisti su ostali zaprepašteni! Dvojica talijanskih lovaca iz Pesara su zaradila kaznene prijave za ubijanje i mučenje životinja. Izrečene su im i novčane kazne, a dva jedva preživjela psa preuzela je veterinarska služba ne bi li ih izvukla iz ralja smrti.

Kako doznajemo, dvojica bešćutnih talijanskih lovaca dva puta godišnje odlaze u Hrvatsku na lovišta. Obično se zadrže do tjedan dana. Sa sobom vode i istrenirane pse, ali uvijek različiti broj. Za razliku od putovanja prema Lijepoj našoj kada o psima brinu jer su, zapravo, njihova desna i lijeva ruka u lovu nakon kojeg se busaju u prsa s ulovom, na povratku u Italiju, ta njihova četveronožna radna snaga pada u drugi plan.

U ovom posljednjem slučaju koji je opetovano šokirao Italiju, bili su u lovu na šljuke i prepelice u jednom od hrvatskih rezervata. Četiri su psa stisnuli u dva relativno malena kaveza. Upućeni u slučaj tvrde da su psi tijekom vožnje trajektom bili dehidrirani, a dehidracija je bila glavni uzrok smrti dva psa. Cijelo 12-satno putovanje tog sparnog dana dok je sunce 'tuklo' u njihov kombi, a oni uživali na palubi trajekta, lovci pse nisu gledali. Navodno je lavež pasa čuo netko od posade trajekta pa je odmah digao institucije na noge.

Talijanski lovci imali su doček po iskrcavanju s broda. Odmah su izdvojeni u stranu. Pogleda uperenog u tlo, na zamolbu policajca da otvori kombi, vozač u ranim 40-ima otvorio je kombi. A iz njega je „zavrištala“ smrt. Dva beživotna tijela bila su u prvom planu, dok su druga dva izmrcvarena psa jedva smogla snage izaći iz kaveza.

Turisti prolaznici ostali su u čudu. Shvativši o čemu se radi, počeli su izvikivati lovcima: „Ubojice! Izrabljivači! Stidite se!“ Trudili su se doznati imena lovcima, ali jedna od policajki koja je provodila očevid, imala je knedlu u grlu i suznih očiju pokušavala primiriti 'publiku'.

Italija je zatrpana ponudama o lovu u Hrvatskoj. Turističke agencije su svjesne u kojoj mjeri Talijani gaje strast prema lovu pa samim time nude primamljive turističke pakete gdje je idealan raj za korištenje sačmarice, uvelike olakšavaju pripremu dokumenata za prijevoz pasa i oružja, a potom i ulova natrag. A kako i ne bi. Trošak puta, organizacija, dozvola za lov, smještaj ne premašuju po osobi, ako je suditi po talijanskim ponudama, za tjedan dana 1500 eura.

Podsjetimo, slična priča ali s jednom žrtvom više, bila je u veljači kada su otkrivena tri mrtva engleska setera, dok su tri uspjeli spasiti veterinari. Njihovi „brižni“ gazde koji su se, pak, vraćali iz lova na fazane u Hrvatskoj, smjestili su ih u drvenu kutiju skrivenu u džipu i to bez zraka, hrane i vode. Neki tu 12-satnu vožnju nisu preživjeli, a policija od tada vreba lovce koji se iskrcavaju iz trajekata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:31