POTRAGA ZA EDINOM GAČIĆEM

STRAH U BiH ZBOG ODBJEGLOG MANIJAKA ZA KOJIM TRAGAJU POLICIJSKI KOMANDOSI Trostruki ubojica navodno ima popis ljudi koje želi likvidirati

 
Edin Gačić
 FACEBOOK

Stotine članova obitelji, susjedi, prijatelji i poznanici došli su u srijedu na dženazu Saudu Sultaniću (39) u Podorašac kod Konjica, mjestu u BiH u kojem ga je u ponedjeljak ujutro oko 7.30 sati brutalno likvidirao Edin Gačić (44), Banjalučanin, nastanjen u konjičkom selu Brđani, piše Dnevni avaz.

Nažalost, ni treći dan otkako je Sultanić izrešetan i ubijen u trgovini u kojoj je radio i bio suvlasnik, nije bilo traga opasnom ubojici. Desetine policajaca bezuspješno su češljale teren šire okolice Konjica.

Istovremeno, Konjičani žive u velikom strahu, pogotovo zbog neslužbene priče koja se pronosi, da je Gačić, navodno, od ranije imao popis osoba koje namjerava likvidirati. Ovu informaciju u policiji nisu mogli potvrditi. Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, izjavio je da se potraga za osumnjičenom osobom nastavlja.

- Provjeravamo sve informacije sigurnosnih agencija. Reagiramo i na dojave građana. Ima nekih pomaka - bilo je sve što je mogao kazati Marić.

Reporteri "Dnevnog avaza" posjetili su i Brđane, gdje je živio trostruki ubojica. Ulazna vrata koja vode u prizemlje njegove kuće na kraju sela bila su širom otvorena, iako tu policije nije bilo. Vrata koja vode na kat kuće bila su zabarikadirana daskama i metlom.

U neposrednoj blizini Gačićeve kuće s obitelji živi Safet Prguda, koji je jedini bio spreman govoriti za medije.

- Čuo sam da je tek izašao iz zatvora i da nije psihički stabilna osoba. Nije mi bilo svejedno da takva osoba živi u mom susjedstvu, ali što sam mogao, svatko ima pravo kupiti nekretninu i nastaniti se gdje želi. Mogu vam reći da nismo zadovoljni radom policije. Evo, kao što vidite, njih u selu nema, samo se provozaju i odu, a mi opet ostanemo sami - rekao je Prguda novinarima Dnevnog avaza.

Ostali mještani uglavnom su zaključani i nikome ne otvaraju. Tek jedna žena, koja je tražila da ostane anonimna, ispričala je da ne spava otkako je čula šta se dogodilo sa Sultanićem te se boji za obitelj i sebe. Ni ona nije zadovoljna, jer primijeti da tek po jedan policijski auto dnevno prođe kroz selo.

- Lakše bi mi bilo da ima više policije u selu. Ovo je strašno - kazala je zabrinuto.

Za razliku od mještana, u policiji tvrde da su non-stop na terenu. Izvor blizak istrazi za Dnevni avaz je rekao kako se vrši detaljna pretraga šume iznad sela Brđani i Podorašca te špilja i lovačke kuće, kao i starih željezničkih tunela.

- Ne isključujemo ni mogućnost da je ubojica pobjegao vlakom sa stanice u Brđanima koja je slabo kontrolirana - kazao je izvor Dnevnog avaza.

Gačić je, inače, bivši pripadnik Armije BiH, koji je za vrijeme rata bio pripadnik postrojbe 'El mujaheed' u čijem su se sastavu borili i mudžahedini, islamski vjerski borci iz cijeloga svijeta. Ova je postrojba bila poznata po stravičnim ratnim zločinima, uključujući i odsijecanja glava zatočenicima.

Gačić je nekoliko mjeseci nakon završetka rata u BiH ubio suborca iz odreda El mujaheed Ismeta Gunića te je osuđen na osam godina zatvora. Kada je izdražo dvije trećine kazne bio je povremeno puštan na slobodne vikende, te je 25. kolovoza 2002. godine likvidirao majku ispalivši u njezino tijelo u Zenici dva hica iz vatrenog oružja. Nakon toga je 2003. osuđen na 20-godišnju zatvorsku kaznu, a na slobodu je monstrum Gačić pušten nedavno nakon što je izdržao dvije trećine kazne u zeničkom zatvoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:26