IZ LONDONA ANA MUHAR

STRAH OD NOVOG VALA NASILJA Desničari najavljuju napade na muslimane u Londonu

Članovi spaljenog islamskog centra apeliraju na dijalog i prestanak nasilja te tvrde da osvećivanje mora prestati

Londonska policija Metropolitan police sumnjiči ekstremno desni pokret English Defence League (EDL) za podmetanje požara u zgradi islamskog centra u sjevernom Londonu . Istraga je u tijeku i sve upućuje na to da je požar koji se dogodio u noći s utorka na srijedu namjerno izazvan.

Nakon što su pronađeni grafiti s oznakama EDL, policija istražuje je li ekstremni desni pokret skrivio napad. Njegov vođa Tommy Robinson to javno opovrgava, uz obećanje da će krivce, ako ih pronađe unutar svoje organizacije, prijaviti. - Živote nevinih ljudi izložili su opasnosti. To je odvratno. Tražio sam od svojih članova da nikada ne napadaju džamije ili muslimane - izjavio je Robinson.

Neprijateljski osjećaji

Istodobno, poklonici EDL-a komentarima na internetu podržavaju čin, najavljujući još takvih aktivnosti. Gradske vlasti, koje su posljednjih dana zabilježile dramatičan porast napada na džamije i islamske centre diljem britanske prijestolnice, strahuju da bi se slični oblici vandalizma već idućih dana mogli ponoviti diljem Londona.

Naime, nakon nedavnog napada u predgrađu jugoistočnog Londona Woolwich, u kojem je u šokantno brutalnom napadu dvojice islamskih ekstremista život izgubio 25-godišnji vojnik britanske vojske Lee Rigby, neprijateljski osjećaji prema islamskoj manjini proširili su se diljem Britanije, a aktivnosti EDL-a postale su sve učestalije i izrazitije. Nakon tragedije u Woolwichu organizirali su niz prosvjeda diljem Londona, a posljednjih je dana zabilježen i veći broj slučajeva vandalizma.

Zgrada, koju je iz plamena pokušalo spasiti 35 vatrogasaca, koristila se kao društveni i religijski centar somalijskih i sudanskih muslimana. U poslijepodnevnim satima u njoj su se okupljala djeca, na satovima arapskog jezika. Vjeruje se da centar nije imao funkciju džamije, ali u njemu su se održavala islamska predavanja. No, potvrđeno je da centar nije imao nikakve povezne točke s ubojicama iz Woolwicha. Lokalno stanovništvo, kojeg većinu čine afrički muslimani, šokirano je eksplicitnom porukom protiv islama.

‘Zaustavite nasilje’

Ipak, ovotjedni požar nije prvi napad na centar. Na meti je bio i nakon bombaškog napada u srpnju 2005. Mladi muslimani optužili su ekstremnu desnicu da pokušava započeti rat i najavili osvetu. Sayed Bana (60) član odbora lokalnog somalijskog centra, istodobno je započeo svoju kampanju kojom počinitelje poziva da zaustave nasilje. - Počiniteljima poručujem: zaboravite ovo što činite i pridružite nam se u dijalogu. Mladim muslimanima poručujem: ako se pokušate osvetiti, ništa dobro iz toga neće izaći. Moramo prestati s ovim nasiljem i mržnjom - rekao je Bana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 13:25