ZAVLADALA PANIKA

STRAH MEĐU DŽIHADISTIMA U 'ZAPADNOM KALIFATU' Misteriozni osvetnik vreba u novoj ISIS-ovoj metropoli, snajperom skida teroriste

 Reuters, ISIS

Nakon nekoliko atentata u kojima su ubijena trojica vođa terorističkih skupina u ISIS-ovom novom ‘kalifatu’ u libijskom gradu Sirtu, još uvijek se ne zna tko je misteriozni ubojica - radi li se o jednoj osobi ili više njih, ili možda o urbanoj legendi.

Posljednjih nekoliko tjedana ubijena su trojica lokalnih moćnika Islamske države, i to u libijskom Sirtu, rodnom mjestu bivšeg vladara te države Moamera Gadafija, novoj utvrdi ISIS-a. Ubijeni su s velike udaljenosti, prenosi britanski Telegraph , pa se pretpostavlja da se radi o snajperistu koji je time unio paniku u redove džihadista.

Prema objavama na društvenim mrežama posljednji je 23. siječnja ubijen Abdullah Hamad Al-Ansari, jedan od ISIS-ovih vođa iz grada Obari na jugu Libije, dok je izlazio iz džamije u centru grada.

Rodno Gadafijevo mjesto, Sirt, nalazi se pod kontrolom Islamske države od prošlog ljeta, a procjenjuje se da se ondje nalazi oko 2.000 džihadista koji svoju moć demonstriraju kroz brutalna, javna pogubljenja.

I dok većina stanovništa, od kojih tek malobrojni podržavaju nove ‘vladare’, priča o pojavi ‘osvetnika’, u redovima ISIS-a navodno je zavladala panika. Jedan je svjedok opisao situaciju nakon što je početkom ovog mjeseca ispred bolnice iz snajpera ubijen ISIS-ovac Hamad Abdel Hady:

‘Nakon njegove smrti prevladao je veliki strah u redovima terorista. Nasumce su pucali zrak samo da bi preplašili stanovnike dok su tražili snajperista.’

Identitet misterioznog ubojice, ili više njih, predmet je rasprave na internetu i mnogi vjeruju da se radi o policajcu ili vojniku iz susjednog grada Misrate, čije su se gerilske snage pridružile u borbi protiv ISIS-a u Sirtu, no bezuspješno. Čelnici spomenutog grada kažu da u Sirtu i dalje imaju mrežu doušnika.

Neke spekulacije idu toliko daleko da pretpostavljaju da se zapravo radi o američkom specijalcu koji ‘operira’ u regiji, između ostalog, u svrhu prikupljanja informacija. No, pravog odgovora još uvijek nema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:46