IZ LONDONA ANA MUHAR

Stotine tisuća Britanaca na ulicama Londona: I oni su protiv štednje

ZAGREB - Posljednji dan lipnja u Britaniji je bio u znaku jednog od najvećih štrajkova u posljednjih nekoliko godina. Procjenjuje se da je na vladinu politiku štednje štrajkom odgovorilo više od 750.000 Britanaca.

Iako su nove mjere štednje, uz koje dolaze i nepovoljniji uvijeti mirovina za djelatnike javnog sektora, objavljene prije nekoliko mjeseci, danas je organiziran prvi veliki štrajk u nešto više od godinu dana mandata koalicijske vlade torijevaca i liberalnih demokrata.

Uglavnom se radi o djelatnicima javnog sektora, koji smatraju da su najviše oštećeni mjerama koalicije. Vladinu odluku o promjeni sustava mirovina, kako bi se provela štednja, smatraju neprihvatljivom.

Dvostruko više

- Jako sam nezadovoljna zbog ovih velikih promjena. Moji mjesečni izdaci za mirovinu bit će udvostručeni. To je nedopustivo - komentirala je Judy Garworth, 50-godišnja učiteljica iz Londona. Jedna je od brojnih - procjenjuje se, petnaestak tisuća - prosvjednika koji su današnji dan proveli u prosvjednom maršu kroz središnji London. Kulminacija se dogodila u ranim poslijepodnevnim satima kad su se prosvjednici okupili u neposrednoj blizini Parlamenta. “Godine tenzije zbog penzije”, “Cameron mora otići” i “Mi nismo vaši robovi” poruke su koje su se vijorile s prosvjedničkih zastava i transparenata. Unatoč najavljenoj prijetnji anarhističkih skupina, policija je potvrdila da je prosvjed prošao bez incidenata.

- Ovo je sramota! Kako Cameron može zaboraviti da mi dajemo društvu više nego ostali?! Nije na nama krivnja što se država našla u ovom neredu - rekao je Antoine Rideau, 26-godišnji učitelj iz Kingstona.

John Richardson (46), djelatnik u administraciji jednog od prosvjetnih sindikata, istaknuo je da su članovi njegova sindikata veoma nezadovoljni vladinim odlukama. - Mi ne bismo smjeli plaćati krive odluke bankara i vlade - ustvrdio je te dodao da će mnogi prosvjednici dobiti i do 40 posto manje mirovine.

Dajemo im podršku

Na prosvjedu su sudjelovali i polaznici doktorata iz sociologije s prestižnog sveučilišta LSE. - Tu smo da podržimo pripadnike javnog sektora. Za dugoročno ekonomsko zdravlje zemlje nije dobro stisnuti javni sektor. Cameron još jednom dokazuje da sve radi za dobrobit tržišta, a ne čovjeka.

Ovo je tipičan primjer ideologije konzervativaca. Ne diraju bankare, nego uzimaju od siromašnijih dijelova društva - rekao je 33-godišnji doktorand Malcolm James iz Londona.

Osim prosvjeda članova sindikata, među kojima su i jedan od najvećih sindikata javnog sektora PCC te sindikati prosvjetnih djelatnika NUT, ATL i University and College Union, diljem zemlje osjećale su se posljedice štrajka koji su organizatori prozvali “danom ljutnje i pobune protiv koalicije”.

U nekim je općinama zatvoreno čak 90 posto škola. Primjerice, u općini Camden u sjevernom Londonu od 58 škola, danas su samo tri bile otvorene. Zbog štrajka je gotovo jedna trećina škola diljem zemlje bila zatvorena.

Udar na zračne luke

Štrajk djelatnika zaposlenih na imigraciji i carini utjecao je i na zračne luke pa su u najvećim zračnim lukama britanske prijestolnice, Gatwick i Heathrow, zabilježene dodatne gužve. Sudovi, čijih se desetak tisuća djelatnika pridružilo štrajku, carina, obalna straža na Temzi, komisija za polaganje vozačkih ispita, zatvori - sve je funkcioniralo otežano i sa znatno manje osoblja.

Pohlepni bankari

Ipak, ministar financija u Cameronovoj vladi, George Osborne, tvrdi da se radi o “teškim, ali pravednim” mjerama, a s njim se slažu mnogi. Matthew Oakley, iz think-thanka Policy Exchange, tvrdi da je dosadašnji plan mirovina neodrživ: - I uz najkonzervativnije mjere koalicijske vlade radnik u javnom sektoru imat će bolje uvjete mirovine.

Richard Carabine (56) iz Londona osjeća se prevarenim: - U ovoj smo poziciji zbog pohlepe i nemara bankara. Smisao rada u javnoj službi oduvijek je sigurnost. Naše su plaće male, ali zbog služenja društvu i većih mirovina odlučivali smo se za poslove u školama i ostalim javnim službama. Zar nam je ovo hvala za godine služenja društvu?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:24