KOLAJU ŠPEKULACIJE

ŠTO SE DOGODILO KIM JONG-UNU? Nitko ga već tjednima nije vidio: 'Moguće je da je teško bolestan'

This undated picture released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on August 31, 2014 shows North Korean leader Kim Jong-Un (C) visiting the renewed October 8 factory. AFP PHOTO / KCNA via KNS REPUBLIC OF KOREA OUT ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTSTHIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.
 KNS/AFP

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un nije se pojavio u javnosti skoro tri tjedna što je odmah dovelo do raznih špekulacija. Kao mogući razlog njegova nestanka spominju se navodni zdravstveni problemi, ali i moguća nestabilnost unutar režima.

U četvrtak je u velikom fokusu bilo zasjedanje sjevernokorejskog parlamenta gdje se očekivalo pojavljivanje voljenog vođe, no nije mu bilo traga.

- Mnoga izvješća govore da je Kim lošeg zdravstvenog stanja, što je potvrdila i snimka na kojoj se može vidjeti kako šepa - izjavio je Toshimitsu Shigemura tokijskog sveučilišta Waseda.

- Bilo je jasno vidljivo da ne može brzo hodati ili držati pravac - dodao je Shigemura.

Kako je ranije objavljeno, Kim Jong-un se naglo udebljao u posljednje tri godine otkako obnaša vlast koju je naslijedio poslije smrti oca, Kim Jong-ila. Neki su ovo pripisali svakodnevnom stresu s kojim se mora nositi, ali i njegovoj ljubavi prema dobroj hrani. Tu se posebno misli na njegovu zaluđenost sirom ementalerom o kojem je postao ovisan tijekom studiranja u Švicarskoj.

- Drugi razlog zbog kojeg se Kim ne pojavljuje je borba za moć unutar sjevernokorejske vojske, što znači da je situacija u Pjongjangu nestabilna - pojasnio je profesor Shigemura.

- Postoji i mogućnost da je došlo do nekakve nesreće - smatra Shigemura.

Početkom godine pojavile su se glasine da su vojni časnici pokušali izvršiti atentat na Kim Jong-una. Ubrzo su uslijedile njegove čistke u kojima je prema nekim navodima pobio i članove vlastite obitelji.

Sjevernokorejski vođa je, inače posljednji put viđen u javnosti 3. rujna kada je sa suprugom Ri Sol-ju bio na koncertu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 12:14