ANALIZA JUTARNJEG

ŠTO JE DOVELO DO KRVOPROLIĆA? Sedam ključnih pitanja o krizi koja utječe na cijelu Europu

Zbog svog je položaja Ukrajina pijun bitan i Zapadu i Rusiji
Russia's President Vladimir Putin (R) shakes hands with his Ukrainian counterpart Viktor Yanukovych before the official reception held on behalf of Russian President in honor of the distinguished guests of the XXII Olympic Winter Games.in Sochi, on February 7, 2014. Putin will welcome to the Sochi Olympic Games dozens of world leaders supportive of his rule but heads of state of big Western countries will be conspicuous by their absence. AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI/ POOL / ALEXEI NIKOLSKY
 ALEXEI NIKOLSKY/AFP

1. Zašto je Ukrajina jedinstvena i važna?

Nacija od 45 milijuna ljudi razdvaja Rusiju i EU. Nakon raspada SSSR-a, čija je bila članica, Ukrajina je postala samostalna zemlja, no zbog svog položaja je pijun bitan i Zapadu i Rusiji. Zapad 20 godina radi na vezama s Ukrajinom kako bi se uspostavila demokracija i poboljšao životni standard. Odluku da se zaustavi približavanje Uniji Zapad smatra pritiskom Rusije, što Moskva negira. Mnogi ističu da okretanje Rusiji šteti Ukrajini.

2. Zašto su Rusija i EU ključni u prosvjedima?

Zato što su prosvjedi djelomično posljedica tenzija između Istoka i Zapada. Proeuropska struja jača je u zapadnom dijelu zemlje, a istočni je sklon Rusiji. Prosvjedi su počeli odbijanjem vlade da potpiše sporazum o približavanju Europi. Ukrajini očajnički treba financijska podrška, a predsjednik Viktor Janukovič je sugerirao kako postoji pritisak s ruske strane u tom smislu koji ne dopušta da se kreće prema EU. Drugi razlog je Julija Timošenko, jedna od liderica Narančaste revolucije 2004. kojom je Janukovič svrgnut. Timošenko je u zatvoru i EU traži njeno puštanje.

3. Što je s ustavnom reformom?

Sukob nije samo pitanje novčane pomoći ili bližih veza s EU. U središtu je i pitanje političke moći. Opozicija poziva i na svrgavanje Janukoviča. Traže se ustavne promjene te da više moći bude u rukama parlamenta, a manje u rukama predsjednika.

4. Zašto je kriza eskalirala?

Janukovič je u Moskvi dogovorio otkup 15 milijardi dolara vrijednog ukrajinskog duga i rezanje cijena plina za Ukrajinu. To je uznemirilo prosvjednike, no ulje na vatru dolio je novi zakon iz siječnja, koji ograničava prosvjede. U jednom se trenutku ipak činilo da sve ide prema mirnom rješenju, no onda je vlada odbila amandmane koji bi ograničili predsjednikove ovlasti i vratila Ustav na stanje manje-više kao prije 2004. godine. Počeli su novi sukobi na ulicama.

5. Tko je opozicija i tko su im lideri?

Riječ je o koaliciji koja se protivi Janukoviču. Najpoznatiji predstavnik je Vitalij Kličko, bivši svjetski prvak u boksu i šef stranke Demokratski savez za reforme. Arsenij Jacenjuk vodi stranku Domovina. Oleg Tjagnibok je vođa stranke Sloboda. Janukovič im je većini ponudio mjesta u vladi, ponudio je također da opozicijski odbor nadgleda promjene Ustava, ali oni su to odbili. “Narod odlučuje tko su vođe, a ne vi”, napisao je tada Jacenjuk.

6. Kakve posljedice kriza ima izvan Ukrajine?

U veljači su sva svjetla trebala biti okrenuta prema Sočiju i domaćinu Olimpijskih igara Putinu, no Ukrajina je zauzela svjetske naslovnice.

Otkriveno je i neslaganje među inozemnim saveznicima prosvjednika. Tako je procurio prisluškivani telefonski razgovor u kojem američki diplomati tvrde da EU ne pritišće dovoljno Janukoviča, uz komentar “je... EU”. “Komentira se kako je Kličko ‘glavna njuška’ opozicije, ali je preneiskusan za mjesto u vladi.” Angela Merkel je izjavila da su takve opaske nedopustive.

7. Što slijedi?

Opozicija i vlada pregovaraju već tjednima. Glavni međunarodni diplomati uključeni su u rješavanje krize. No, situacija se pogoršava.

Pitanje je koliko će daleko to otići. Koje će mehanizme koristiti vlada kako bi ugušila disidentske zahtjeve? Mogu li vlada i/ili prosvjednici pristati na ustupke kako bi se kriza mirno riješila?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 01:39