TAJNOVITO ŠIRENJE

STIŽE GOLEMI KAPITAL S DALEKOG ISTOKA Tko je misteriozni kineski tajkun koji si želi kupiti Hollywood?

Upravlja stotinama nekretnina, kina i hotela, ali nikad ne dolazi u tvrtke. Tajnovitim širenjem mreže utjecaja želi zavladati ponudom i potražnjom u svim poslovima
 YouTube

Kineski kapital mogao bi preuzeti Hollywood zaključe li se razgovori koje kineska Dalian Wanda grupa vodi s Lions Gate Entertainment Corporationom ugovorom o kupoprodaji. Wang Jianlin, 60- godišnji čelnik kineske grupacije koja je stvorena na hotelima i šoping molovima, svoj 15,1 milijardu dolara vrijedan kapital seli u druge sfere biznisa jer smatra da je posao s nekretninama u Kini dosegnuo gornji limit.

Već nekoliko se mjeseci održavaju razgovori između prvih ljudi Wande i Lions Gatea, Wanga Jianlina i Marca Racheskyja, što je Wanda grupa objavila na svojim stranicama, no do prije nedavne izjave Wanga Jianlina nije bilo nikakve službenije potvrde moguće kupoprodaje. Sada je Wang objavio namjeru ulaska grupe u Hollywood.

- Kupovina poznate američke kompanije pomoći će našoj distribuciji preko oceana - rekao je Wang. - Fokus naše grupe premještamo na kulturu, zabavu i e-biznis - rekao je Wang i dodao da kineska filmska industrija raste puno brže od američke. Broj dnevnih online gledatelja filmova u Kini procjenjuje se na 150 milijuna i Wanda je zainteresirana, kako je Wang to definirao, samo za velike igrače. Lions Gate je jedan od njih.

Lions Gate stoji iza filmske uspješnice “Igara gladi”, čije je posljednje izdanje, “Šojka rugalica, 1. dio”, od nedavnog početka emitiranja uspjelo zaraditi 480 milijuna dolara po svijetu, koliko su prve “Igre gladi” zaradile tijekom cijelog emitiranja. U nekoliko je navrata Lions Gate izrazio spremnost za povezivanje s odgovarajućim partnerom. S druge strane, Dalian Wanda grupa, jedna od financijski najjačih kineskih grupacija koja je ušla i u Alibabu, prošle je godine najavila i gradnju velikog zabavnog parka u Qingdau, gradu na istočnoj obali Kine, unutar kojega će se nalaziti i filmski muzej i 20 studija. Riječ je o objektu u koji će se uložiti 8,1 milijarda dolara, a gradnja se planira dovršiti 2017. godine.

Vlasnika Dalian Wande - Wanga Lianlina, drugog najbogatijeg Kineza - rijetko susreću. Zovu ga nevidljivim tajkunom. Preko većinskih udjela u tvrtkama izlistanim na burzama u Kini, Hong Kongu i New Yorku kontrolira biznise od lanaca multipleks kina, preko nekretnina, do hotela. Wang ne želi sjediti ni u jednom upravnom odboru.

Nema službenu funkciju u drugom najvećem američkom distribucijskom lancu AMC Entertainment koji je Wanda 2012. kupila i vratila na burzu, u tvrtki koja upravlja hotelima, niti u svojoj kompaniji za komercijalne nerketnine koja uskoro izlazi na burzu u Hong Kongu. To je veliki izuzetak u Kini, gdje su ulagači navikli da osnivači kompanija zadržavaju kontrolne pakete i preko njih neizmjeran utjecaj. Operativno, cijelim biznisom upravljaju Wangovi direktori. Njegovo carstvo sa 178 projekata u nekretninama i 500 kina preveliko je da bi osobno vodio brigu o detaljima. Puno važniji razlog otkrili su New York Timesu izvori bliski Wanda grupi. Wangova tajnovitost je zapravo najizravniji način upravljanja. Kineski milijarderi rade u duboko politiziranom kineskom sustavu, gdje i beznačajna osobna pogreška može biti pogubna za cijenu dionice i poziciju u krugovima moći.

Njegov biznis je borba za teritorij, za zemljišta, a to se radi samo preko jakih veza. Wang želi širiti carstvo i vertikalno ga integrirati. Ponuda za udio u Lions Gateu dio je tog plana. Uspije li, u svojim će kinima prikazivati svoje filmove. Ulagače može isprva privući što Wanga nema na sastancima uprava, ali morat će računati na njegov neizmjeran utjecaj iza scene.

U kolovozu je Wanda najavila i investiciju tešku 1,2 milijarde dolara kako bi razvila zemljište i objekte na Beverly Hillsu i pri svemu najavila kupovinu i veće kompanije nego što je to Lions Gate te, usporedo s time, kupovinu velike kineske internet kompanije, ali nije otkrila s kime pregovara. Wanda je do sada razgovarala s nekoliko velikih hollywoodskih studija, i to tako da ju nikada nisu zanimali isključivo novac i potencijalna dobit iz filmskog posla nego uvijek inzistira i na sudjelovanju u stvaranju filmova.

Lionsgateove televizijske uspješnice “Mad Men” i “Orange is the New Black” rastu i donose prihode, ali je riječ o relativno malim projektima. No, Wanda nije jedina kineska kompanija s kojom je Lions Gate razgovarao. Tu je i Fosun, šangajska kompanija koja je investirala 200 milijuna dolara u Studio 8 u lipnju.

Alibaba je, pak, neovisno o svom investitoru Wangu, i sam poslao svoje ljude u filmske studije u Hollywoodu kako bi pronašli nove zabavne sadržaje za kinesku srednju klasu - a riječ je o 200 milijuna ljudi.

I Alibabin šef, milijarder Jack Ma, želi Lions Gate i tijekom ljeta su kupili prava na streaming za serije “Mad Man” i “Twilight”, što je dobro za Lions Gate i zbog toga jer će Alibaba štititi autorska prava i intelektualno vlasništvo umjesto da budu prepušteni internet piratstvu. Očito je Kina postala premala za kineski kapital i logično se mjesto njegova prostiranja nalazi na tržištu koje je uvijek bilo gladno novca, Americi. Zbog toga je Hollywood na najboljem putu da postane - kineski. Pitanje je samo koja će kineska kompanija biti upisana u vlasničkim knjigama.

Ključni lik bit će Mark Rachesky

Jedan od ključnih likova u Wangovu američkom pohodu bit će Marc Rachesky, predsjednik nadzornog odbora i najveći pojedinačni dioničar Lions Gatea koji drži 37 posto dionica kompanije vrijedne 1,6 milijardi dolara. On namjerava, prodati samo dio svog udjela i traži partnera koji može ponuditi ne samo novac nego i stratešku viziju razvoja kompanije, govore izvori bliski Lions Gateu. Rachesky je svoj dio u Lions Gateu počeo stvarati prije devet godina, kupujući dionice preko svoje tvrtke Manhattan investment, i njegov eventualni izlazak iz biznisa mogao bi biti dan velike naplate investicija. Kompanija nema drugih velikih proizvoda na tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:47