BEOGRAD ŠUTI

Stigao ratni raspored: Srpski rezervisti pozvani u vojsku zbog Kosova?

 AFP

BEOGRAD - Helsinški odbor u Srbiji dobio je pismo od muškarca koji je prije nekoliko dana dobio poziv za dobivanje ratnog rasporeda 5. listopada 2011. godine od strane Ministarstva obrane Srbije, otkrila je Sonja Biserko , predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava, javlja Danas.rs .

Muškarac, kojem se identitet krije, samostalnim istraživanjem je saznao kako bi trebao postati dio napora da se formira ili obnovi nekakva vojna jedinica u Požarevcu.

Uvjeren je kako je poziv dobio zbog sve većih napetosti na granici Kosova i Srbije .

- Država, koja za sve godine mog djetinjstva do sada, kad sam već odrastao čovjek koji ima 31 godinu i planira obitelj, nije mi pružila uvjete da sebi stvorim pristojan život, ima smjelosti tražiti da budem dio rezervista u slučaju rata. I pritom mi prijeti financijskom ili kaznom zatvora u slučaju da to ne želim. Ne znam da li me više obuzima strah ili ljutnja - stoji u pismu poslanom Helsinškom odboru.

Kako veli, on ne želi niti neće biti dio ratne rezerve nego želi ostvariti svoje ljudsko pravo da oružje ne nosi u bilo kakvim okolnostima.

Novinari su kontaktirali Ministarstvo obrane Srbije za komentar cijelog slučaja, ali odgovor nisu dobili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 08:07