GUBE U IRAKU I SIRIJI

STEŽE SE OBRUČ OKO ISLAMSKE DRŽAVE Nakon poraza u Iraku, džihadisti izgubili kontrolu i nad ključnom branom u Siriji

 AFP

Islamska država u nedjelju je prkatički izgubila irački grad Ramadi, a loše vijesti za džihadiste stižu i s drugih bojišnica.

Kurdske snage i pobunjenici su, uz potporu zračnih napada koalicije koju predvodi SAD, u subotu uspjeli osvojiti jednu od brana koje je IS držao u Siriji te su ekstremistima presjekli još jednu važnu opskrbnu rutu, onu preko Eufrata.

Smatraju da će time što su osvojili branu Tišrin uspjeti izolirati ekstremiste u Alepu i držati ih u nemogućnosti da se povežu sa svojim područjima na istoku (gdje se nalazi i Raka, sirijska prijestolnica kalifata). Borbe za branu trajale su četiri dana.

Zlokobna prijetnja

Obruč oko Rake sve se više steže, no svi upozoravaju da će borba protiv samog IS-a biti mnogo kompliciranija od osvajanja samog njihova glavnoga grada. Još se ne zna kada bi mogli početi napadi na Raku i kopnenim snagama.

U međuvremenu, dok na terenu traju bitke, oglasio se iranski predsjednik Hasan Rohani koji je poručio da je “slabljenje Sirije kontraproduktivno u borbi protiv IS-a”. - Ne možemo oslabiti središte vlasti u Siriji i istodobno željeti pobijediti teroriste - rekao je Rohani, misleći na one države koje zagovaraju odlazak sirijskoga predsjednika s vlasti.

Nastavak razgovora o Siriji očekuje se 25. siječnja. Oglasio se i vođa IS-a, Abu Bakr al-Bagdadi. On je u audioporuci, prvoj u posljednjih sedam mjeseci, u subotu najavio napade na Izrael, poručivši da “IS nije zaboravio na Palestinu”

‘Mladi izbjeglice trebali bi se vratiti doma i boriti protiv IS-a’

Miloš Zeman, češki predsjednik, izazvao je novi val osuda nakon što je dolazak migranata u Europu nazvao “organiziranom invazijom” te ustvrdio da bi mladi muškarci iz Sirije i Iraka trebali ostati u svojim zemljama i prihvatiti se borbe protiv tzv. Islamske države. Sve to uspio je ukomponirati u svoju božićnu čestitku. Suosjećanje je, rekao je, “moguće” za one migrante koji su stari ili bolesni te za djecu, no mladi muškarci bi se trebali vratiti kući i boriti protiv džihadista.

- Pitam se zašto ne uzmu oružje u svoje ruke i bore se za slobodu svojih država protiv IS-a - rekao je, dodajući da to što bježe samo daje snagu ekstremistima.

Miloš Zeman već neko vrijeme ljuti ostatak Europske unije. Tako je u studenome prisustvovao antiislamskom skupu u društvu desničarskih političara i paravojnih jedinica, a poručio je i kako je razočaran jer razgovori o izbacivanju Grčke iz eurozone nisu urodili plodom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:02