BORBA S OPAKOM BOLEŠĆU

Steve Jobs dao ostavku nakon 14 godina na čelu Applea! Dionice pale za čak 7 posto

Jobs je najavio kako će ga na čelu kompanije zamijeniti dugogodišnji suradnik i njegova 'desna ruka' Tim Cook
 AP Photo/Paul Sakuma

CUPERTINO - Legenda informatičkog svijeta i suosnivač Applea, Steve Jobs, u srijedu je podnio ostavku na mjestu glavnog izvršnog direktora. Time je završeno njegovo 14-godišnje predsjedanje trenutačno drugom najbogatijom kompanijom na svijetu .

Odmah po priopćenju Jobsova odlaska dionice Applea pale su za čak sedam posto. Jobs je najavio kako će ga na čelu kompanije zamijeniti dugogodišnji suradnik i njegova 'desna ruka' Tim Cook.

Jobs se povlači s vrhovnog mjesta u Appleu zbog borbe s rakom gušterače koji ga prati već duži niz godina, a od sredine siječnja nalazi se na bolovanju i bolničkom liječenju. Njegovi liječnici navode kako je bolest već ušla u terminalnu fazu. Jobs se u više puta povlačio iz javnosti kako bi imao privatnosti u tim teškim trenucima borbe s bolešću, a u ožujku ove godine ponovo se vratio na posao kako bi predstavio novi iPad 2 te nazočio večeri koju je za tehnološke mogule Silicijske doline priredio sam američki predsjednik Barack Obama.

Otac Applea svojim je mršavim fizičkim izgledom izazivao brojna pitanja i sumnje u njegovo zdravlje, ali i sposobnost da i dalje predsjeda Appleom.

Informatički i financijski stručnjaci sumnjaju kako će Jobsova ostavka, koja je 'visjela u zraku' već neko vrijeme, ugroziti predstavljanje novih Appleovih proizvoda te njihov izlazak na tržište . Novi bi iPhone trebao biti predstavljen u rujnu, a novi iPad početkom 2012. godine.

- Uvijek sam govorio, ako ikad dođe dan kada više neću moći ispuniti svoju dužnosti i očekivanja kao Appleov glavni izvršni direktor (CEO), ja ću biti prvi koji će vas o tome obavijestiti. Nažalost, taj dan je došao - stajalo je u kratkom pismo kojim je Jobs objavio svoj odlazak te postavljanje Cooka na čelo kompanije.

Jobs je tvrtku Apple Computer osnovao kasnih 1970-ih godina s prijateljima Steveom Wozniakom i Ronaldom Waynom u garaži svojih roditelja. Prvi model računala Apple I nije izazvao neki uspjeh na tržištu, no već drugi model Apple II, predstavljen 1977. godine postao je pravi hit.

U to vrijeme Wayne je odustao od poslovanja s Appleom prodavši svoj udio u kompaniji Jobsu i Wozniaku za svega 800 dolara. Početkom 80-ih godina prošlog stoljeća, Appleova inovativnost i snažan uspon u računalnoj industriji, donijeli su Jobsu titulu multimilijunaša.

Unatoč velikom uspjehu kompanije Jobs se našao u sukobu s menadžmentom te 1984. godine, nakon što mu je uprava ukinula većinu njegovih ovlasti, odlazi iz Applea, no zadržava veći dio dionica.

Jobs se u sada posrnulu kompaniju ponovo vraća 1997. godine kada postaje i privremeni izvršni direktor. Tri godine kasnije iz titule mu se briše naziv 'privremeni' i Apple počinje sa strmoglavim usponom na tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 10:35