KORONAVIRUS

STANJE U RUSIJI SVE TEŽE Kako je korona poharala Putinovo carstvo? Zavarao ih je 'uspješan manevar' koji su izveli na početku epidemije

 
Ruska garda uhićuje muškarca ispred supermarketa u Moskvi (lijevo), Vladimir Putin (u sredini) i ruski policajac (desno)
 AFP

Rusija je, ovog 13. svibnja, s novih 10.899 zaraženih od koronavirusa u zadnja 24 sata, prestigla Španjolsku te je sada po broju zaraženih, kako je u trenutku objave ovog članka navedeno na stranici Sveučilišta Johns Hopkins, na drugom mjestu, iza SAD-a, sa 242.271 oboljelih, a prema procjenama tamošnjih epidemiologa - početak stabilizacije i pada zaraze mogao bi se zabilježiti tek početkom lipnja, pa se već sada, kao i kod nas, razmatraju tri faze ublažavanja mjera, od sredine svibnja.

No, kada su negdje u ožujku južni i zapadni dijelovi Europe bili u kaosu i pred rasulom zbog nezaustavljivog rasta zaraženih i strašnih svakodnevnih brojki umrlih od Covida-19, svi su se pitali kako to Rusija može imati manje pozitivnih od jednog Luksemburga.

Dok su Italija ili Španjolska zaražene brojali na tisuće, Rusija je jedva imala dvocifreni broj oboljelih, no nitko nije uzimao u obzir činjenicu da je zaraza u Europi krenula iz Italije i da se u nekoj vrsti koncentričnih krugova širila Europom te je na krajnji istok kontinenta stigla, također avionima iz Milana, ali negdje desetak dana kasnije nego u zemljama u talijanskom okruženju.

Nisu pazili

Prvi zaraženi u Moskvi bio je student iz Italije. I onda je, na žalost, krenulo, ništa drugačije nego u ostatku svijeta, a i Rusija je napravila slične greške kao i većina drugih država - kasno su krenuli u mjere izolacije, ljudi se, kao što je to bilo i drugdje, na početku nisu pazili, radili su kafići, igrale su se utakmice, radila su kina i škole, u punom zamahu bile su probe za vojnu paradu povodom Dana pobjede. Rusiju je zavarala činjenica da su vrlo efikasno spriječili ulazak koronavirusa iz Kine. Tada su vrlo brzo zatvorili granice, prekinuli željeznički i smanjili aviopromet s Kinom, a povratnike iz Kine stavljali u izolaciju u sanatorije po Sibiru. Virus se iz Kine uopće nije širio na Rusiju.

No, zaboravlja se jedna činjenica, da je ruski Daleki istok, baš uz granicu s Kinom, najslabije naseljeni dio ne samo Rusije, nego skoro i svijeta te je i to razlog što se virus nije mogao širiti. Neki misle da je baš to uljuljkalo ruske dužnosnike kada se korona pojavila u Europi i od tamo zarazila Rusiju.

No, sada se opet svi pitaju kako to da ima nesrazmjerno mali broj umrlih u odnosu na zaražene. Naime, na toliki broj zaraženih u Rusiji je tek nešto više od 2 tisuće umrlih, dok u Španjolskoj, Italiji, Velikoj Britaniji i Francuskoj na sličan i manji broj zaraženih ima umrlih od 25 do 35 tisuća.

Russian serviceman of the Russian National Guard (Rosgvardia) detains a man in front of a supermarket in Moscow on May 13, 2020, amid the spread of the COVID-19 coronavirus. - To avoid an escalation in the number of infections, the city authorities have made it mandatory to wear gloves and a mask on public transport, shops and other pubic places, on pain of a fine of 5,000 rubles (about 63 euros). (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
AFP
Ruska garda uhićuje muškarca ispred supermarketa u Moskvi. Gradske vlasti uvele su obvezu nošenja maski i rukavica. Kazna za nepridržavanje tih mjera je 63 eura

U Rusiji, što pišu i njihovi mediji, na drugačiji način vode statistiku umrlih od Covida-19. Naime, za mnoge zaražene ipak se kao razlog smrti navode bolesti od kojih su bolovali, pa se tako za mnoge koji su bili u terminalnoj fazi raka ili su bili bolesni od neke druge kronične bolesti, a zarazili su se koronom, kao uzrok smrti navodi ta bolest a ne korona.

Tako doktor Sergej Timonin za ruske medije kaže kako će se za bolesnika koji je umro od infarkta, a bio je zaražen ili pozitivan na koronu, upisati - infarkt. Prema podacima, koje navode ruski mediji, u Moskvi je (glavni grad je žarište zaraze) recimo, u prosjeku broj umrlih u travnju ove godine veći za 20 posto u odnosu na prosjek u zadnjih 10 godina te izvlače zaključak da se najmanje 1800 ljudi, koji su samo u Moskvi umrli od Covida-19, ne vode kao "žrtve" tog virusa, nego neke druge bolesti. Tako dolazi i do natezanja, znaju izvijestiti ruski mediji, kada rodbina ili prijatelja umrlog, traže da se izmijeni smrtovnica kako bi se upisala korona.

Osim toga, mnogi sumnjaju i u testove koje rade privatni laboratoriji i klinike, jer su se u mnogim slučajevima pokazali pogrešnima, pa i kobnima. Naime, mnoge su puštali kući s negativnim nalazima, a ustvari su bili pozitivni. No, s druge strane, ministar zdravstva Mihael Muraško kaže kako mala smrtnost pokazuje efikasnost ruskog zdravstvenog sustava i osposobljenost medicinskog osoblja. Kazao je kako je u Rusiji napravljeno gotovo šest milijuna testova te najavio skoro ublažavanje zaraze.

Poznati ruski epidemiolog Jevgenij Timakov kaže kako će smrtnost od korone u Rusiji biti otprilike trećina europskog prosjeka zbog djelovanja na vrijeme i efikasnog zdravstvenog sustava.

Pokazali nespremnost

No, neki ruski mediji i liječnici navode da je problem velikog broja zaraženih u tome što se u zadnjih 30-ak godina, od raspada SSSR-a, nije ulagalo u javno zdravstvo, da je rastao broj privatnih bolnica, od kojih neke sumnjive kvalitete, ta da se eksperimentiralo sa zdravstvenim osiguranjem građana.

Navode se brojke da je do 2015. godine smanjen broj bolnica s oko 11 tisuća na nešto više od pet tisuća, mnoge lokalne bolnice su zatvorene, do 2022. godine broj bolnica u Rusiji trebao bi biti oko tri tisuće, a smanjio se i broj liječnika u zadnjih 15 godina za 10 posto. Na odjelima infektivnih bolesti, 2,5 puta se smanjio broj kreveta u zadnjih 20 godina, na 10 tisuća stanovnika dolazi u prosjeku 44 liječnika i 93 medicinske sestre.

Bivši glavni sanitarni inspektor Rusije Genadij Oniščenko kaže kako je orijentacija na američki model zdravstva bila pogrešna te da sadašnji ruski model može raditi uspješno i efikasno samo u "normalnim zdravstvenim" situacijama dok ovakve ekstremne situacije pokazuju svu slabost takvog pristupa. On kaže kako će Rusija nakon pandemije morati ozbiljno proučiti sve slabosti koje je njen zdravstveni sustav pokazao te da će morati izdvajati za zdravstvo ne dosadašnjih četiri već najmanje sedam posto BPD-a. Upravo stoga su baš SAD i Rusija pokazali najviše slabosti i nespremnosti u ovakvim pandemijama.

A Russian police officer wearing a protective mask patrol inside a supermarket in Moscow on May 13, 2020, amid the spread of the COVID-19 coronavirus. - To avoid the escalation of the number of infections, the city authorities have made it mandatory to wear gloves and a masks on public transport, shops and other pubic places, on pain of a fine of 5,000 rubles (about 63 euros). (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
AFP
Ruski policajac patrolira supermarketom u Moskvi

Sa širenjem zaraze, rasle su i stroge mjere izolacije, a Vladimir Putin je čak dva puta produžavao "godišnji odmor" za cijelu zemlju, a ograničeno je kretanje, zatvorene granice, na minimum smanjen putnički željeznički i aviopromet, a u Moskvi i drugim velikim gradovima drastično ograničen gradski transport.

Liječničko osoblje radi na granici izdržljivosti (21 posto liječnika i sestara preboljelo je koronu) pa su angažirani umirovljenici i studenti i učenici završnih godina medicinskih fakulteta i škola, a blago se kritizirala i propagandna pomoć SAD-u, Italiji i Srbiji, s kojom se Putin želio napraviti važan, govoreći da je stanje s nedostatkom zaštitne opreme ili respiratorima i dezinfekcijskim sredstvima koja su se slala van, ionako dramatično i u samoj Rusiji, pa se sad s tim malo usporilo.

Putin je dopustio da se, zbog ekonomskih problema, započne s radom u građevinarstvu i poljoprivredi te industriji, dok će osim dućana, sve sfere usluga još biti zatvorene i ograničene. No, obavezno će biti nošenje maski u javnom prostoru, pa su već u Moskvi postavljeni automati za kupnju maski.

Putin je također obećao poslodavcima koji neće otpuštati radnike i smanjivati plaće da će im oprostiti neke dugove i kredite, jer će prema procjenama BDP Rusije pasti oko 6-7 posto (neki kažu čak 8, a neki predviđaju i do 12 posto), bez posla će ostati oko 10 milijuna ljudi, a bankrotirat će oko tri milijuna poduzetnika. Nedavno je od korone bolovao premijer Rusije Mihail Mišustin te ministri građevinarstva Vadim Jakušin i ministrica kulture Olga Ljubimova, a sada se razbolio Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov i njegova supruga.

Russian President Vladimir Putin chairs a meeting focused on the support to the aviation industry and the air transportation at his country residence in Novo-Ogaryovo outside Moscow, on May 13, 2020. - The aviation sector has been particularly hard hit by the COVID-19 outbreak, (the novel coronavirus). (Photo by Alexey NIKOLSKY / SPUTNIK / AFP)
AFP
Vladimir Putin

Pitanje političkog rejtinga

Inače, zadnja istraživanja pokazuju pad Putinove popularnosti, usred pandemije, a neki čak kažu kako samo korona može ugroziti Putinovu nedodirljivost, pogotovo u trenutku kada si je ustavnim promjenama osigurao praktički vječni ostanak na vlasti. U veljači i ožujku došlo je do daljnjeg pada povjerenja u Putina te je ono najniže u zadnjih 14 godina.

Na pitanje koliko je vaše povjerenje u Putina, pozitivno odgovara tek nešto više od 28 posto Rusa, a recimo njih 43 posto ga podržava i vjeruje mu, ali samo "zato što na političkoj sceni ne vide nikog drugog na koga bi se oslonili".

Stoga je Putinu važno da zbog svoj političkog rejtinga i ostanka na vlasti još najmanje 16 godina (na tronu je već 20 godina) da iz korone izađe neokrznut, a Rusija s nekim rezultatima kojima će se moći podičiti pred narodom.

Kronologija zaraze u Rusiji

26. veljače - zabrana putovanja Rusima u Italiju

29. veljače - zaraženi student došao u Moskvu iz Italije

2. ožujka - drugi slučaj, zaraze - ruski turist iz Italije

19. ožujka - 253 zaražena i prva žrtva, 79-godišnja žena

25. ožujka - Putin uveo godišnji odmor za cijelu Rusiju na deset dana, a kasnije ga produljuje do 30. travnja

30. travnja - potvrđeno da je ruski premijer Mihail Mišustin završio u bolnici jer je zaražen koronavirusom

8. 5. - 198.676 zaraženih,

13. 5. - Rusija zauzima drugo mjesto po broju zaraženih u svijetu, 242.271

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:16