OPOMENA S VRHA

Standard & Poor's prozvao EU: Proces reformi koji se jedino zasniva na politici proračunske štednje nosi sa sobom rizik samouništenja

Čelnici bonitetne agencije posebno su se okomili na politiku koja rješenje krize temelji na politici štednje i proračunskih rezova.
 AP

BRUXELLES - Agencija za financijsko ocjenjivanje Standard & Poor's izravno je prozvala čelnike eurozone za dosadašnje neuspjele pokušaje rješavanja dužničke krize koja je dovela do snižavanja kreditnog rejtinga za devet zemalja članica eurozone.

- Političko okruženje u eurozoni nije bilo na visini izazova koje donosi kriza. Učinkovitost, stabilnost i predvidljivost politike i europskih institucija nisu čvrsti koliko bi trebali biti - istaknula je Agencija.

Čelnici Agencije posebno su se okomili na politiku koja rješenje krize temelji na politici štednje i proračunskih rezova.

- Proces reformi koji se jedino zasniva na politici proračunske štednje nosi sa sobom rizik samouništenja - upozorava Agencija te dodaje kako su se te mjere do sada pokazale nedovoljnima.

Podsjetimo, u petak su se na udaru našle Francuska, Austrija, Slovenija, Slovačka, Malta, Italija, Španjolska, Portugal i Cipar. Francuskoj i Austriji je rejting spušten s najviše ocijene AAA na AA+ te im je pridodana negativna perspektiva što znači da im prijeti još jedno sniženje.

Francuske su vlasti odmah reagirale te za sljedeći četvrtak najavile izdavanje obveznica u visini između 7,5 i 9,5 milijardi eura.

Prozivanje Agencije i snižavanje kreditnog rejtinga državama stavlja dodatni pritisak čelnike Europske unije koji će se okupiti na summitu 30. siječnja gdje se očekuje prihvaćanje novog međuvladinog ugovora o fiskalnoj uniji. Novi bi ugovor, čije potpisivanje se očekuje početkom ožujka, trebao ojačati proračunsku disciplinu.

Osim fiskalnog ugovora čelnici Europske unije raspravljat će i drugim hitnijim temama poput mogućnosti bankrota Grčke čiji pregovori s bankama ne napreduju dobro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 02:32