POHVALIO SE

SRUŠIO KRIŽ IZNAD SARAJEVA KOJI JE MJESECIMA IZAZIVAO TENZIJE 'Ponosan sam na to što sam učinio'

 Klix.ba

SARAJEVO - Improvizirani križ koji je u rujnu podignut na padinama planine Trebević iznad Sarajeva srušen je u noći između četvrtka i petka.

Glasnogovornica policijske uprave u Istočnom Sarajevu izjavila je kako je jedna ophodnja oko četiri sata u noći opazila da je križ, postavljen uz cestu koja vodi obroncima Trebevića, oboren. Kazala je kako je u tijeku istraga koja se za sada vodi protiv nepoznatog počinitelja.

U međuvremenu, redakciji Dnevnog avaza se javio Mirza Hatić koji je rekao da je on sa još jednim kolegom srušio križ na Zlatištu negdje oko pomoći.

- Rekao sam da ću ga srušiti. Policija RS-a nekada ga čuva, nekada ne. Čekali smo da odu i došli smo moj prijatelj i ja i srušili ga. To je bilo nešto malo iza 24 sata. Ponosan na to što sam uradio i opet ću to uraditi gdje god da ga postave. Nisam htio sačekati policiju da me hapse kao što su prošli put učinili. Držali su me dva i po sata kao psa na asfaltu. Još me grlo boli od toga – kazao nam je Hatić.

Dodaje kako je postavljeni križ za njega simbol provociranja.

Betonsko-metalni križ visok desetak metara u rujnu je iznenada osvanuo na Trebeviću, a podignula ga je udruga pod nazivom Savez logoraša Republike Srpske. Ispostavilo se kako je križ postavljen bez ikakvih dozvola i suglasnosti vlasti općine Istočni Stari Grad, na čijem se teritoriju, u Republici Srpskoj, i nalazi. Općinske vlasti osudile su podizanje križa uz ocjenu kako on samo podiže međunacionalne napetosti, no nisu poduzele mjere kako bi se on uklonio.

Načelnik te općine Bojo Gašanović osobno je osudio podizanje improviziranog križa dodajući kako je to sramota i za Srbe.

"To je uradio netko tko nije nikakav Srbin. Ako si nekakav čovjek koji to želi uraditi, onda se mora ispoštovati procedure i protokol. Treba doći vladika da to blagoslovi, postoje neki običaji, a ne na takav način, preko noći", kazao je Gašanović u rujnu lokalnim medijima.

"Inat križ", kako su ga odmah okvalificirali sarajevski mediji, samo dan nakon podizanja je oštećen kada su nepoznate osobe obile dio betonske oplate pa je nakon toga ostao nakrivljen, oslonjen tek na dio čelične armature.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić izjavio je kako je križ podignut u znak sjećanja na šest i pol tisuća Srba za koje u njegovoj udruzi tvrde da su tijekom rata ubijeni na području Sarajeva.

Dukić ni njegova udruga nikada nisu obrazložili otkuda im ta brojka.

Podaci koje je prikupio Dokumentacijsko-istraživački centar (IDC) iz Sarajeva sadrže informacije o nešto više od jedanaest i pol tisuća stanovnika glavnog grada BiH ubijenih tijekom opsade od 1992. do 1995. godine, od kojih su većina bili Bošnjaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:26