ŽRTVE KRIZE I STRESA

Srpski policajci pucaju na živce, više od 70 ih se ubilo u zadnjih 12 godina

Većina operativaca MUP-a nijednom nije bila upućena na redoviti zdravstveni pregled niti psiho test
 Aleksandar Dimitrijević / CROPIX

Srbija je u strahu da se i kod njih ne ponovi slučaj Slovačke, gdje je ovog vikenda policajac Milan J. ubio troje ljudi, a dvoje ranio . Više od stotinu zaposlenih u MUP-u Srbije u posljednjih 12 godina počinilo je samoubojstvo, a više od 70 bili su policajci, objavila je danas beogradska Politika. Policijski posao izuzetno je stresan i zahtjevan pa i najstabilnije osobe u slučaju slabe podrške iz okoline mogu puknuti u slučaju krize. No dodatni je problem što policajci u Srbiji i kod zapošljavanja prolaze slabe ili nikakve kontrole, a njihovo stanje kasnije gotovo nitko ne prati.

Većina operativaca MUP-a nijednom nije bila upućena na redoviti zdravstveni pregled niti psiho test, a alarmantan je broj samoubojstava, piše Politika.

Osnovni kriterij prevencije je dobra selekcija, što bi značilo da kandidati za policajce moraju proći složeno psihološko testiranje. Ali oni to ne prolaze! Samo dio policajaca koji završe školovanje u posebnom Centru za policijsku obuku u Kamenici prođe specijalne psiho testove namijenjene policajcima, koji moraju biti spremni suočiti se s najtežim izazovima, stresovima i dramatičnim situacijama.

Ostali koji iz “civilstva” dođu u policiju , prolaze opći liječnički pregled kao za bilo koje zanimanje. I kasnije kad se zaposle nitko više ne brine o njima. “O policajcima koji se svakodnevno suočavaju s jezivim prizorima i stresnim situacijama nitko ne brine”, žali se izvor iz MUP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:48