MEĐUNARODNA AKCIJA

SRPSKI NARKOBOS IZRUČEN MOSKVI On je Rusiju opskrbljivao kokainom

Drogu bi u Ekvadoru sakrili u radne dijelove broda i tako je prevozili do Rusije, a dio je bio skriven među bananama

Ekvadorska policija izručila je ruskim snagama sigurnosti Srbina Ivana Savkića (34), optuženog za organiziranje šverca velikih količina kokaina od Latinske Amerike do Rusije.

Srpski državljanin u pritvoru je u Ekvadoru od prosinca 2012., a Ekvador ga je predao Rusima na aerodromu u glavnom gradu Quitu, prenijela je agencija Itar-Tass priopćenje ruskog Ministarstva unutarnjih poslova.

Ruska je policija u studenome 2011. zaplijenila pet kilograma kokaina u vrijednosti od 1,5 milijuna dolara na brodu Jesenji vjetar. Uhićena su dvojica ukrajinskih mornara i dvojica Srba koji su čekali robu na kopnu.

Poznat policiji

Prvo su priznali da je glava operacije bio “William”, da bi se kasnije u zajedničkoj istrazi ruske, američke i ekvadorske policije otkrilo da je to Ivan Savkić, otprije poznat europskoj policiji.

“Preliminarnom istragom utvrđeno je da je Savkić formirao međunarodnu kriminalnu grupu za šverc velikih količina kokaina od Ekvadora do Rusije”, objavila je ruska policija. Istražitelji vjeruju da je kokain bio prevožen u strojarnicama prekooceanskih brodova. U brod bi ga ukrcali lučki radnici u ekvadorskim lukama i sakrili u radne dijelove broda.

Skuplje od EU i SAD-a

Itar-Tass je prenio da je Rusija 18 mjeseci čekala na ekstradiciju čovjeka koji je za slična djela u Europi već optuživan. Istraga o njegovu djelovanju u Rusiji se nastavlja, a dva pripadnika njegova klana u St. Peterburgu su već osuđena na zatvorske kazne. Savkić je uspostavio je direktne kontakte s kolumbijskim narkokartelima koji su mu nabavljali kokain koji je u Rusiji prodavan 20 posto skuplje nego u Europi i SAD-u.

Kokain su često ukrcavali u ekvadorskoj luci Puerto Bolivar odakle se izvozi 80 posto banana za europsko tržište. Pakete s kokainom su većinom bacali u more prije nego što bi brod uplovio u luku, dok su na brodovima među bananama ostajale manje količine. “Grupa je u laboratoriju osmislila high-tech kemijsku metodu prikrivanja robe”, utvrdili su Rusi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 01:29