ZA ŠTETE OD POPLAVA

SRBIJI 300 MILIJUNA DOLARA Dobili su kredit s odgodom plaćanja 18 godina, uz kamatu 1,5%

People bring out rubbish from their homes hit by last month's floods in Obrenovac, 40 kilometres west of Belgrade, on June 4, 2014. Serbian town Obrenovac was hit by some of the worst flooding last month. The European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) estimated that the damage from record floods in Serbia and Bosnia could cost some 3 billion euros ($4 billion). AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
 AFP

Svjetska banka (WB) odobrila je Srbiji kredit od 300 milijuna dolara za otklanjanje posljedica katastrofalnih svibanjskih poplava, objavila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Na internetskoj stranici WB-a navedeno je da će rok za otplatu kredita biti 30 godina, a period odgode 18 godina, uz promjenjivu kamatu koja u trenutku odobravanja kredita iznosi 1,5 posto, objavljeno je na internetskoj stranici WB.

Uz ovaj kredit Svjetska banka u Srbiji trenutno podupire osam projekata s ukupnom iznosom od oko 1,1 milijardi dolara, a riječ je o potpori zdravstvu, socijalnoj sigurnosti i zapošljavanju, lokalnoj infrastrukturi, obrazovanju, konkurentnosti, razvoju financijskog sektora, te zaštiti okoliša.

Glavni ekonomist Svjetske banke za Srbiju Lazar Šestović izjavio je za RTS da WB podupire najavljeni paket mjera srbijanske vlade, te da su Srbiji predložene i nove mjere kako bi se dodatno uštedjelo “u svakom segmentu društva”, a jedna od osnovnih mjera je smanjenje subvencija.

“Prvo i osnovno je da se smanje subvencije. Srbija troši više od milijardu eura godišnje na subvencije. To je bespovratna pomoć koja se daje raznim tzv. neprivatnim poduzećima – javnim ili društvenim poduzećima”, rekao je Šestović, naglasivši da je to ”prevelik iznos” koji državni proračun ne može izdržati.

“Mi mislimo da nedostaje nekih 200 do 300 milijuna dodatnih ušteda... Na rashodnoj strani proračuna mora se naći prostora za dodatne uštede”, sugerirao je za RTS ovaj dužnosnik WB.

On je ocijenio da “2015. mora biti godina u kojoj će se donijeti te odlučne mjere”, a državni proračun dovesti pod kontrolu.

Poruka Svjetske banke je i da za kredite namjenjene potpori proračuna Srbija mora završiti proces reformi više od 500 tzv. neprivatnih poduzeća za koje je u kolovozu raspisan poziv za privatizaciju, te postići makroekonomsku stabilnost i održivost financijskog sustava, što je najbolje postići kroz aranžman s MMF-om.

Stupajući na dužnost koncem travnja ove godine, srbijanski premijer Aleksandar Vučić najavio je oštre gospodarske mjere koje podrazumijevaju paket reformskih zakona, jačanje privatnog sektora i fiskalnu konsolidaciju uz ozbiljne mjere štednje u javnom sektoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:05