BIJES ZBOG GENERALA

Srbijanska vlada svela suradnju s Haagom na tehničku razinu: 'Ova je odluka pljuska međunarodnoj pravdi'

BEOGRAD - Srbijanska vlada Srbije skinula je u petak sa dnevnog reda sve točke koje se odnose na dostavu dokumentacije Haaškom sudu i svela suradnju s njime na tehničku razinu, potvrdio je novinarima u Beogradu srbijanski voditelj srbijanskog nacionalnog vijeća za suradnju s haaškim sudom Rasiml Ljajić.

Ljajić je izjavio da zbog oslobađajuće presude Haaškog suda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču nitko od predstavnika srbijanskih državnih tijela neće sudjelovati na konferenciji koju će 22. studenog u Beogradu organizirati ICTY, te da Srbija neće pružiti nikakvu vrstu logističke potpore u organiziranju te konferencije.

Rekao je i da je sudac Fausto Pocar, koji je u žalbenom vijeću uz suca Carmela Agiusa bio protiv oslobađanja Gotovine i Markača, također otkazao sudjelovanje na toj konferenciji.

"Vlada Srbije izrazila je danas ogorčenost zbog presude žalbenog vijeća Haaškog suda kojom su hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni odgovornosti za zločine u operaciji Oluja", izjavio je nakon sjednice srbijanske vlade Ljajić i objasnio da vladina odluka ne znači da Beograd obustavlja suradnju sa ICTY već da je "svodi na tehničku razinu".

Vlada razmatrala političke i pravne posljedice presude Haškog suda kao prvu točku dnevnog reda svoje sjednice.

"Ova je odluka pljuska međunarodnoj pravdi i procesu pomirenja u regiji, i neće pridonijeti ukupnoj normalizaciji odnosa među državama i narodima na području bivše Jugoslavije", poručio je Ljajić.

Ranije je, komentirajući presudu, rekao da je Haški sud oslobađajućom presudom hrvatskim generalima izgubio svaku vjerodostojnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 16:42