NESTALI

Srbija šalje nove dokumente o nestalima iz vukovarske bolnice

U Srbiji pregledavaju arhivu kako bi pronašli podatke o nestalima u događajima poput Vukovarske bolnice.
Gracac, 251110.Danas popodne predsjednik Srbije Boris Tadic i predsjenik Hrvatske Ivo Josipovic posjetili su Gracac i sajam tradicijskih proizvoda i obrta pod nazivom Jesen u Gracacu.Foto: Jure Miskovic / CROPIX
 Jure Mišković / CROPIX

Dokumenti koje je predsjednik Srbije Boris Tadić predao za nedavna posjeta Vukovaru, a odnose se na sudbnine nestalih u vukovarskoj bolnici, nisu odgovorila na brojna pitanja i očito je kako se u beogradskim vojnim arhivima kriju brojni dokumenti koji mogu rasvjetliti sudbinu nestalih Vukovaraca, ali i drugih branitelja i civila odvedenih u logore u Srbiji. No, ti dokumenti još nisu dostupni hrvatskoj strani jer u Srbiji nekome nije stalo da se sazna istina o događanjima u Vukovaru u studenom 1991. To je potvrdio i Veljko Odalović, šef Ureda za nestale Vlade Srbije za Večernje novosti, prenosi Večernji list.

- Srbija je Hrvatskoj predala dio dokumentacije vezane za 2.850 nestalih osoba koja su bila u pritvorima. Sada se radi na pregledanju arhivske građe koja bi pružila informacije o ljudima nestalim u događajima poput Vukovarske bolnice. Čim ovi dokumenti „izrone“, bit će proslijeđeni Hrvatima - rekao je Odalović dodajući da je već pretraženo nekoliko lokacija u Srbiji za koje se pretpostavljalo da kriju tijela ubijenih.

- Za sada imamo informaciju o više od 400 grobnih mjesta na području Hrvatske. Također, gotovo 1.000 tijela čeka na identifikaciju u mrtvačnicama u Zagrebu. Već u petak bit ćemo tamo, na identifikaciji 17 posmrtnih ostataka - kaže Odalović.

Hrvatska i Srbija traže još 3500 osoba nestalih u ratnim zbivanjima početkom 90-tih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:25