POLITIČKA TRGOVINA

Srbija pregovara s EU iako je Ratko Mladić na slobodi

Zemlje članice Unije kompromisni dogovor postigle su već u petak, a u ponedjeljak je formaliziran
 CROPIX

LUXEMBOURG - Vijeće općih poslova Europske Unije na današnjem ministarskom sastanku u Luxembourgu odlučilo je zadužiti Europsku komisiju da izradi mišljenje o kandidaturi Srbije za članstvo u EU. Time je EU napravio velik, iako tek početni korak na putu Srbije prema budućem članstvu. Kompromisno rješenje dogovoreno je još u petak, a popustila je Nizozemska, koja je donedavno blokirala tu odluku jer je prihvaćeno njezino inzistiranje na strogom uvjetu suradnje s Haaškim sudom za svaki budući korak Srbije na putu prema EU.

“U ovom kontekstu Vijeće će pažljivo pratiti izvješća o napretku sa strane ureda glavnog tužitelja” stoji u zaključcima ministara. Neki visoki diplomati nisi krili da je do ove odluke došlo zbog pristanka Srbije da promijeni tekst prijedloga rezolucije o Kosovu u Općoj skupštini UN-a.

Dijalog uz pomoć EU

EU je daljnji napredak Srbije uvjetovao i konstruktivnim ponašanjem Beograda oko Kosova, iako je taj uvjet diskretno stavljen u zaključima između redaka. U njima najprije piše da je “konstruktivno ponašanje prema regionalnoj suradnji ključno”, a u nastavku istog paragrafa se navodi kako EU “poziva na napredak u dijalogu između Beograda i Prištine, uz pomoć Europske Unije...”

Dojam je da je EU ovom odlukom žrtvovao uvjet suradnje Srbije s Haaškim sudom i napore za uhićenje generala Ratka Mladića zbog onoga što EU smatra “konstruktivnim” preokretom Srbije oko Kosova. Predsjednik Srbije Boris Tadić u pisanom je intervjuu za ugledni International Herald Tribune kao razlog za neuspjeh u pokušajima uhićenja Mladića naveo da u proteklih 15 godina nije uvijek postojala volja za njegovim uhićenjem.

Tadić ministar obrane

Takva ocjena srbijanskog predsjednika u najmanju je ruku čudna jer je on, što kao ministar obrane, što kao predsjednik države, u gotovo svih 15 godina bio dio vlasti (ili barem blizu nje).

EK će trebati otprilike godinu dana da izradi mišljenje (avis) o Srbiji. Ako Srbija i dobije pozitivan avis, Nizozemska ili neka druga država EU može blokirati odluku o davanju statusa kandidata. No, ta će oduka doći na dnevni red najranije za godinu dana.

Brammertz: Vrijeme za uhićenje Mladića istječe

Glavni tužitelj Haškog suda Serge Brammertz ponovio je u više navrata ovih dana da vrijeme za uhićenje Ratka Mladića, optuženog za jedan od najtežih zločina na tlu Europe nakon Drugoga svjetskog rata, polako istječe. Brammertz je u razgovoru za današnji International Herald Tribune ponovio i to da su uvjeti EU bili ključni za postizanje pune suradnje nekih država Balkana sa Sudom. EK je danas najavila da će se primiti posla oko izrade mišljenja o zahtjevu Srbije. “Za nekoliko tjedana planiramo predati našim srbijanskim sugovornicima upitnik u kojem se traže informacije o pripremljenosti te zemlje za otvaranje pristupnih pregovora s EU-om", naveo je u svojoj izjavi povjerenik za proširenje Štefan Füle.

Mladić, duh kojeg su čuvale srbijanske vlade

“Ratko Mladić vodi asketski život u velikoj, sivoj kuli u Novom Beogradu, odakle može nestati kao duh”, riječi su kojima je neimenovani istražitelj novinarima uglednog The New York Timesa opisao gdje se skriva bivši zapovjednik vojske Srba u Bosni i Hercegovini.

Naime, ugledni je američki dnevnik prošli petak objavio veliki tekst o skrivanju “krvnika iz Srebrenice” u kojem je objavio niz dosad nepoznatih informacija, među kojima i onu o kojoj se sve donedavno spekuliralo: da je Vojislav Koštunica, premijer Srbije, od 2004. do 2008. htio smijeniti glavnog tužitelja Vojislava Vukčevića te da je od njega tražio da pokrene što više postupaka protiv haaških optuženika kako bi dobili blaže kazne. Za Koštunicu se smatra da je točno znao gdje se Mladić skriva - što je on u medijima opovrgavao. No, novinari New York Timesa su zaključili kako je sve do 2008. godine srbijanska tajna služba točno znala gdje se nalaze Radovan Karadžić i Mladić. Kad je pak pritisak međunarodne zajednice postao prejak, navode neki drugi europski mediji, vlada u Beogradu je odlučila Haagu izručiti Karadžića.

Srbijanski su pak mediji, koji su već nakon posjeta Hillary Clinton najavljivali da će biti omogućen novi korak prema EU, isticali kako je NYT objavljujući ovaj tekst zapravo nastojao utjecati na konačnu odluku.

Mladićeva je obitelj nedavno pokušala generala Ratka proglasiti mrtvim, ali to im nije pošlo za rukom. Naime, NYT tvrdi kako je Mladić nakon izbora 2008. godine izgubio snažnu mrežu suradnika koji su ga štitili te kako je sada riječ o možda samo dvije, tri osobes vezama iz bivše armije. U tekstu se također ističe kako je bivši zapovjednik Vojske RS sada već i jako bolestan. Inače, brojni mediji ističu kako su vojni krugovi skrivali Mladića ne samo zbog lojalnost, nego i zato da sakriju vlastitu povezanost sa zločinima u BiH. Naime, upravo je Mladić dokaz izravne povezanosti Beograda i rata u BiH zbog novca za plaće. ( Ž. Trkanjec)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:52