ČEKANJE U REDU

Srbija danas neće dobiti status kandidata: EU želi potvrdu boljih odnosa s Kosovom

Odluka o otvaranju pregovora s Crnom Gorom također je odgođena jer Podgorica mora potvrditi napredak u provedbi reformi u borbi s korupcijom i kriminalom
 AFP

BRUXELLES - Čelništvo EU odlučilo je odgoditi odluku o tome hoće li Srbija dobiti status kandidata za ulazak u EU do ožujka sljedeće godine, priopćila je agencija AFP u petak rano ujutro. Vijest se temelji na nacrtu zaključaka koje bi čelnici EU-a trebali usvojiti tijekom današnjeg dana. Glavna boljka Srbije ponovo je - Kosovo .

U nacrtu se navodi će da Srbija, kako bi dobila status kandidata u ožujku 2012. godine, morati potvrditi nastavak provođenja mjera i ostvarivanje napretka u provedbi sporazuma s ciljem normalizacije odnosa s Kosovom.

AFP navodi kako je odluci da Srbija postane kandidatom za EU već u petak najviše usprotivila Njemačka .

Međutim, nije Srbija jedina balkanska zemlja koja će još morati pričekati početak pregovora s EU. Odluka o otvaranju pregovora s Crnom Gorom također je odgođena. EU ističe da će Crna Gora, kako bi se pregovori otvorili u lipnju 2012., morati potvrditi napredak u provedbi reforma, 'posebice u borbi s korupcijom i organiziranim kriminalom'.

Glavna tema sastanka u Bruxellesu, koji je u četvrtak počeo neformalnom večerom čelnika, bit će dužnička kriza koja trenutačno potresa eurozonu. U zaključku se navodi kako su se čelnici Unije dogovorili i oko novih fiskalnih pravila koja će nametnuti čvršću proračunsku disciplinu te se usuglasili o automatskim sankcijama za prekršitelje proračunskih pravila u eurozoni, osim ako tri četvrtine članica ne glasuje protiv.

Najavljena su čvršća pravila za proračunske manjkove, a predviđen je i početak funkcioniranja stalnog interventnog stabilizacijskog fonda (Mehanizma europske stabilnosti) od srpnja 2012. godine, a u kojem bi se trebalo nalaziti 500 milijardi eura.

Mehanizam bi imao mogućnost izravne dokapitalizacije bankarskih institucija i imao bi karakteristike kreditne institucije, a postojeći fond (EFSF) funkcionirat će do sredine 2013. godine.

Summit EU-a, kojeg je ranije u četvrtak francuski predsjednik Nicolas Sarkozy dramatično nazvao zadnjom prilikom za reformu gospodarskog upravljanja, formalno će početi u petak, nakon što Hrvatska potpiše Ugovor o pristupanju EU-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 10:47