TUŽBA PROTIV MPRI

Srbi iz Krajine tuže Amerikance zbog sudjelovanja u genocidu u Oluji. Traže 10 milijardi dolara odštete

Sinj , 161008.Tomislav Bosanac sinjski fotograf sa svojim slikama napravljenim u pocetku Domovinskog ratau u Sinju.Preslik fotografije Tomislava Bosanca srusene upravne zgrade Ciglane Sinj tijekom granatiranja Sinja 1991.g. preslik Vito Peric / Epeha
 preslik Vito Peric / Epeha

Srbi iz Krajine koji su 1995. pobjegli u Ameriku iz područja u Hrvatskoj oslobođenih u akciji Oluja , tužili su američku tvrtku MPRI zbog sudjelovanja u Oluji te zatražili 10 milijardi dolara odštete, pišu Večernje novosti .

Također, osnovali su Srpski krajiški sabor kojemu je cilj zastupati i štititi sve Srbe iz Krajine koji su se doselili u SAD.

U SAD živi preko 20.000 Srba, koji su se doselili iz Hrvatske nakon akcije Oluja. Skupina pod imenom "Žrtve genocida u Krajini" predala je Federalnom sudu u Chicagu u kolovozu prošle godine tužbu protiv tvrtke MPRI, koja je ratovala u Hrvatskoj, a optužuju ih kao sudionike u genocidu.

Svjedoci Milena Jović i Živka Mijić iz Chicaga tvrde da je hrvatski ministar Gojko Šušak s predstavnicima MPRI-ja, što su ga osnovali bivši časnici američke vojske, u listopadu 1994. sklopio ugovor "da istjeraju Srbe iz Krajine".

Federalni sud bi se o tužbi trebao izjasniti do kraja kolovoza. Ako tužba bude prihvaćena, započeli bi pregovori o izvansudskoj nagodbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 01:47