DRAMATIČNI DOGAĐAJI

SPREMA SE ODCJEPLJENJE? Na ulicama Sevastopolja pojavili su se ruski oklopnjaci!

'Nećemo usred ovog civilizacijskog sukoba napustiti našu milijunsku braću u Ukrajini', poručuje Kremlj
A man eats a meal at Kiev's Independence square on February 25, 2014. Ukraine's interim leader on February 25 delayed the appointment of a new unity government until February 27 as the country sought to find a way out of its most serious political crisis since independence. AFP PHOTO / BULENT KILIC
 BULENT KILIC/AFP

NOVO 20.38: SEVASTOPOLJ - Dvoja oklopna kola parkirana su u utorak u Sevastopolju, proruskom gradu na jugu Ukrajine, gdje je 500-tinjak prosvjednika tražilo imenovanje ruskog predstavnika na čelo gradske uprave.

Jedna su oklopna kola bila na području glavnog stožera ruske Crnomorske flote, a druga u središtu grada, javlja AFP.

Glasnogovornik ruske Crnomorske flote nije želio komentirati pojavu oklopnih kola, dok mjesni mediji tvrde da su ona ondje zbog mogućih terorističkih napada.

Oko 500 proruskih prosvjednika okupilo se u utorak u središtu grada zahtijevajući imenovanje Alekseja Čalija za gradonačelnika.

U nedjelju se okupilo oko 10.000 ljudi na poziv proruskog pokreta kako bi prosvjedovali protiv "fašista" koji su stupili na vlast u Kijevu prošlog vikenda.

Sevastopol je nalazi na zapadnoj obali Krima koji je u Sovjetskom Savezu pripadao Rusiji, a zatim je 1954. pripojen Ukrajini. Ondje vlada jako prorusko raspoloženje. (Hina)

--------------------------------------

KIJEV - Rusija smatra da je najava predsjedničkih izbora za 25. svibnja izigravanje sporazuma koji su 21. veljače potpisale tadašnja oporba, koja je sada preuzela vlast, i tadašnja vladajuća garnitura, a kojim je dogovoreno da će se izbori održati u prosincu.

- To nije prema dogovoru - ustvrdio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Prvi ruski diplomat pozvao je Zapad da se ponaša “poput Rusije” i da se ne miješa u unutarnje stvari Ukrajine, pogotovo, kako je kazao, po principu “ili ste s nama” (pritom Lavrov misli na EU) ili “ste protiv nas”. Moskva kaže da neće odustati od dogovorenih sporazuma s Ukrajinom o kreditu od 15 milijardi dolara, koje su krajem prošle godine potpisali Vladimir Putin i sada svrgnuti predsjednik Viktor Janukovič.

Zabrana emitiranja

- No, mi želimo najprije vidjeti tko će ući u novu ukrajinsku vladu i kakvu će politiku ona voditi - naglasio je Lavrov.

Podsjetimo da je državna blagajna Ukrajine prazna i da im hitno treba najmanje 35 milijardi dolara za najosnovnije tekuće potrebe.

Lavrov se zabrinuo i zbog nekih otvoreno antiruskih poteza nove kijevske vlasti. U Rusiji je, naime, loše dočekana odluka kojom se u nekim jugoistočnim regijama ukida položaj ruskog kao drugog službenog jezika, a Lavrov smatra kako je “kršenje ljudskih prava” i najava da će se zabraniti emitiranje ruskih TV postaja u Ukrajini. Naime, u Kijevu smatraju da su ruske TV postaje “vodile otvorenu propagandnu politiku protiv Majdana”.

Prosvjedna nota

Izrazom neprijateljstva prema Rusiji Lavrov je nazvao i odluku gradskih vlasti Lavova o uklanjanju spomenika ruskom vojskovođi i pobjedniku nad Napoleonom Mihailu Kutuzovu, zbog čega je rusko Ministarstvo vanjskih poslova čak uputilo prosvjednu notu Kijevu, nazvavši to “rusofobnim barbarstvom”.

Ukrajina je, pak, optužila Rusiju da “preko reda i po hitnom postupku” dijeli ruske putovnice stanovnicima Krima, što je Rusija demantirala jer se “radi o postupcima koji su otprije u tijeku”. Vladimir Žirinovski, lider ultranacionalističkog LDPR-a, u Dumi je predložio da se svim Ukrajincima koji žele rusko državljanstvo, ono dodijeli što prije.

Lider prokremaljske stranke Pravedna Rusija, Sergej Mironov, predložio je da se svi pripadnici specijalnih snaga Berkut koji to žele, prime u redove ruskih snaga sigurnosti te da im se dodijeli državljanstvo.

Dnevni red

Neki zastupnici Dume izjavili su kako u slučaju da dođe do službenog zahtjeva krimskog parlamenta da se priključe Rusiji, taj prijedlog po hitnom postupku treba staviti na dnevni red zasjedanja.

- Nećemo u ovom kritičnom trenutku i usred ovog civilizacijskog sukoba napustiti našu braću u Ukrajini i više milijuna naših sugrađana u toj zemlji - ustvrdio je Leonid Slucki, šef parlamentarnog Odbora za odnose sa zemljama bivšeg SSSR-a.

PARLAMENT 'Janukoviču treba suditi u Haagu'

Ukrajinska Vrhovna Rada, koja je sada u rukama snaga koje su izborile pobjedu u nedavnim sukobima, objavila je da bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča treba predati u ruke Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu. Trenutačno nije jasno gdje se Janukovič nalazi, ali najvjerojatnije se skriva u ruskoj pomorskoj bazi u Sevastopolju. Vitalij Kličko predložio je da se u Ukrajini provede “lustracija janukovičevskih kadrova” te da se onima koji su “okrvavili ruke” i odgovorni su za korupciju i nazadovanje Ukrajine onemogući sudjelovanje u javnom i političkom životu zemlje. (V. V.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:45