KAO U ROMANIMA

Špijunka iz Rusije zavela i srpskog diplomata? Britanci: Bila je oči i uši ruskih obavještajnih službi

Mlada Ekaterina Zatuliveter četiri je godine bila u vezi s članom britanskog parlamenta
 ap

LONDON - Ujedinjeno Kraljevstvo svjedoči još jednom događaju koji podsjeća na radnju špijunskog romana. Ovoga tjedna na sudu se našla Ekaterina Zatuliveter, 26-godišnja pravna službenica u jednom uglednom odvjetničkom uredu Londonu, za koju se vjeruje da je ruska špijunka.

MI5 na saslušanju

Plavokosa Ruskinja, poznata kao Katja, uhapšena je prošlog prosinca zbog sumnje da je koristila svoje radno mjesto službenice odvjetnika Mikea Hancocka kako bi bila “oči i uši” ruske obavještajne službe. Tada nije osuđena, ali britanske vlasti ovoga tjedna pozivaju na deportaciju mlade Ruskinje smatrajući je opasnom za nacionalnu sigurnost.

Zatuliveter odbacuje optužbe da je špijunirala i traži da se zaustavi njezina deportacija. Upravo traje saslušanje od devet dana, na kojem sudjeluju tri suca i jedan bivši čelni čovjek MI5-a.

Zatuliveter je priznala da je sa svojim aefom, uglednimodvjetnikom Mikeom Hancockom, inače političarem u stranci Liberalnih demokrata i zastupnikom u parlamentu, već četiri godine u ljubavnoj vezi. U britanskoj vladi vjeruju da ju je ruska obavještajna služba poslala da zavede Hanckoca kojeg su zbog privatnog života i izvanbračnih afera smatrali idealnom metom.

S druge strane, prije britanskog odvjetnika, Katia je imala nekoliko afera s visoko pozicioniranim strancima, primjerice jednim nizozemskim diplomatom i delegatom iz tadašnje Srbije i Crne Gore koji ju je, kako piae Daily Mail, pozvao na godišnji odmor, ali je po otkazivanju istoga, izgubio svaki kontakt s njom.

U britanskoj vladi vjeruju da je ruska obavještajna služba Katju poslala da zavede Hanckoca kojeg su zbog “izvanbračnih afera” smatrali idealnom metom.

Susret u Rusiji

Ugledni odvjetnik i Katja upoznali su se 2006. tijekom konferencije u Sankt Peterburgu, gdje je u to vrijeme studirala. Tada su počeli ljubavnu aferu koja se nastavila kada se Katja dvije godine kasnije preselila u London kako bi nastavila studij. U Hancockovu uredu radila je dvije i pol godine. Njezin 65-godišnji ljubavnik i šef, inače oženjen i otac dvoje djece, tvrdi da Katja nikada nije bila uključena u “osjetljive informacije” koje nisu poznate javnosti.

‘Posao iz snova’

Iako odvjetnik mlade Ruskinje tvrdi da se radi o “uvredljivoj stigmatizaciji mlade, neovisne djevojke koja je živjela normalnim životom u demokraciji”, britanska se vlada poziva na sumnjive sastanke koje je Zatuliveter imala tijekom 2008. sa špijunom koji je operirao iz ruske ambasade pod imenom Boris. Poznato je da joj je Boris rekao da su njezin posao i veza s uglednim i politički aktivnim odvjetnikom za svakog Rusa “posao iz snova”.

Na zahtjev upućen ministrici unutarnjih poslova Theresi May da zaustavi njezino izručenje, njezin zamjenik Jonathan Glasson je rekao: “Izvještavala je rusku obavještajnu službu iz srca britanske demokracije…”

Osim tvrdnje da svojoj ljubavnici i suradnici nije davao informacije kojima bi se mogla ugroziti nacionalna sigurnost, od Mikea Hancocka za sada nema komentara. Katjina će sudbina biti izvjesnija idući tjedan, nakon završetka suđenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:12