RAZMJENA ŠPIJUNA

Špijunirali za Rusiju, ali ne žele nazad. Anne Chapman želi živjeti u Londonu

Ruski agenti uhićeni u SAD-u imaju doživotnu zabranu povratka u SAD, osim uz dozvolu ministra pravosuđa

BEČ - Bečki aerodrom danas je bio poprište razmjene špijuna između SAD-a i Rusije - deset ruskih agenata mijenjano je za četiri zapadnjačka. Dva zrakoplova, jedan iz New Yorka i drugi iz Moskve, sletjela su na aerodrom u približno isto vrijeme i zaustavili se tik jedan uz drugog. S glavnim vratima skrivenim od očiju medija, na pisti su se zadržali 60-ak minuta.

Zabrana povratka

Anna Chapman i ostali ruski agenti prethodnu večer ukrcani su u zrakoplov u SAD-u. Nekoliko sati prije toga sutkinja Kimba M. Wood na Manhattanu izrekla je presudu prema kojoj im se oduzima sva američka imovina, naređuje deportacija u Rusiju zajedno s djecom i zabranjuje povratak u Sjedinjene Države, osim uz dozvolu ministra pravosuđa. Optužena desetorka isti je dan priznala krivnju i otkrila svoja imena. Optužbe za pranje novca su odbačene.

Istodobno je u Moskvi predsjednik Dmitrij Medvedev potpisao pomilovanje četiri osuđenika koji su služili zatvorske kazne zbog špijunaže za Zapad. Potvrđeno je da su posrijedi nuklearni znanstvenik Igor Sutjagin, vojni obavještajac Sergej Skripal, Aleksandr Zaporoški, obavještajac SVR-a i bivši KGB-ovac Genadij Vasiljenko.

Obitelj i odvjetnica Igora Sutjagina objavili su prije na konferenciji za novinare da je znanstveniku ponuđeno da sudjeluje u razmjeni ako prizna krivnju. Zaporočkog u SAD-u čeka obitelj.

Rasplet fascinantne i nevjerojatne priče, koja je otkrila da još uvijek postoje špijunski parovi iz predgrađa koji koriste nevidljivu tintu za slanje poruka, okončana je brzo, 11 dana od uhićenja.

Doček za agente

Moskva i Washington pokazali su da su za novu eru odnosa, a većina pregovora navodno je išla preko šefa CIA-e Leona E. Panette i njegova ruskog kolege Mihaila Fradkova, šefa SVR-a.

Kakav se doček priprema ruskim špijunima od kojih, prema dostupnim informacijama, gotovo da i nije bilo koristi, nije poznato. Proslavljena Anne Chapman navodno želi u London “jer je naviknuta na tamošnji život”. Novinarki Vicky Pelaez, Peruanki s američkim državljanstvom, nakon dolaska u Rusiju trebalo bi biti dopušteno da se vrati u Peru, za što je izrazila želju. No, obećan joj je besplatan smještaj u Rusiji te mjesečna “stipendija” od 2000 dolara do kraja života. Njezino dvoje odrasle djece dobit će ruske vize.

Nije poznato gdje su trenutačno djeca špijuna, no ona koja budu poslana u Rusiju, morat će se priviknuti na potpuno drugačiju sredinu od one u kojoj su navikli živjeti i u kojoj su odrastali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:31