RIZIK ZA PRIVATNOST

SPECIJALIST ZA ZAŠTITU PODATAKA 'Ni slučajno ne koristite otisak prsta na iPhoneu 5S'

 Justin Sullivan/Getty Images/AFP

Njemački specijalist za zaštitu podataka Johannes Caspar u listu Der Spiegel upozorio je korisnike novog iPhonea 5S da budu suzdržani oko njegove najatraktivnije funkcije, očitavanja otiska prsta kao zamjene za identifikacijsku šifru za zaštitu iPhonea.

Biometrijske specifičnosti tijela, upozorava Caspar, ne mogu se brisati. One ostaju s vama do kraja vašega života i ne mijenjaju se, niti možete išta učiniti da ih modificirate. Trebalo bi izbjegavati korištenje biometrijskih tehnologija identifikacije za obične, svakodnevne stvari kao što je paljenje smartphonea. To se posebno odnosi na slučajeve kada se biometrijski podaci, poput otiska prsta, pohranjuju u bazi podataka ili na eletkronskom uređaju koji koristitte, kaže Caspar.

Appleov argument da se “otisak prsta čuva samo na iPhoneu i nikad se ne prenosi mrežom” je, kaže, slab i dezinformira.

“Prosječni korisnik iPhonea ne može na tehničkoj razini provjeriti što se događa s njegovim otiskom prsta jednom kad je on učitan u iPhone. Kad skida aplikaciju na iPhone, korisnik niti može sigurno znati niti jednotavno doznati kojim njegovim privatnim podacima ta aplikacija može ili ne može pristupiti. Nedavna otkrića špijunskih programa poput Prisma pokazuju da nikad nije bilo rizičnije dijeliti osljetljive privatne podatke preko elektronskih uređaja.” kaže Casper.

Iz principa, nikd ne bi trebalo davati nikakve biometrijske podatke osim kada to nije striktno propisano i nužno. Predavanje nepromjenjivih biometričkih specifičnosti poput otiska prsta radi banalnih radnji je “glupo i opasno” tvrdi Casper.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 13:13