OPASNA POLITIČKA SITUACIJA

SPECIJALCI NA ULICAMA Irak dobio novog premijera, ali stari odbija otići s vlasti

 AFP

BAGDAD - Irački je predsjednik u ponedjeljak imenovao novog premijera koji će označiti kraj osmogodišnje vladavine Nurija al-Malikija, ali taj veteran odbija otići, a na ulice je poslao specijalne snage i stvorio opasnu političku situaciju u Bagdadu.

Washington koji je pomogao postaviti Malikija nakon invazije i svrgnuća Sadama Huseina 2003., čestitao je Haideru al-Abadiju, nekadašnjem Malikijevu suradniku kojega je predsjednik Fuad Masum postavio za Malikijeva nasljednika.

No Malikijeva je stranka Dava tu smjenu proglasila nezakonitom, a Malikijev zet najavio je da će tu odluku sudski pobiti. Washington je Malikija strogo upozorio da ne pokušava silom ostati na vlasti.

Maliki je šijitski musliman i islamist, a nekadašnji ga saveznici u Washingtonu i Teheranu optužuju da je sunitsku manjinu doveo do pobune koja sada prijeti da uništi državu. Čelnici iračkih sunita i Kurda zahtijevaju da Maliki ode, a i mnogi šijiti okrenuli su se protiv njega.

U ponedjeljak je Maliki ozbiljna lica stajao uz člana svoje stranke koji je na državnoj televiziji čitao proglas o nezakonitosti Abadijeva imenovanja, ali sam nije komentirao odluku o smjeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:33