SUMNJA NA KORUPCIJU

ŠPANJOLSKI PREMIJER ODBIJA ODSTUPITI UNATOČ BROJNIM SKANDALIMA Građevinske tvrtke dijelile plave omotnice političarima

"Branit ću političku stabilnosti i ispuniti mandat koji su mi dali španjolski birači", rekao je Rajoy na konferenciji za novinare
 AP Photo/Andres Kudacki

Španjolski premijer Mariano Rajoy odbacio je u ponedjeljak pozive da odstupi s dužnosti zbog financijskog skandala, rekavši kako neće dopustiti da to pitanje omete njegove reformske planove.

Rajoy se našao pod pojačanim pritiskom nakon što je bivši rizničar njegove Narodne stranke u iskazu sucu posvjedočio da je 2008., 2009. i 2010. predavao omotnice s gotovinom Rajoyu i drugim stranačkim čelnicima.

Rajoy je dosad uspjevao ograničiti razmjere skandala u kojem su velike građevinske tvrtke u zamjenu za unosne ugovore davale donacije koje su stranačkim čelnicima bile isplaćivane u gotovini.

"Branit ću političku stabilnosti i ispuniti mandat koji su mi dali španjolski birači", rekao je Rajoy na konferenciji za novinare.

Istaknuo je da skandal neće omesti njegov program reformi čiji je cilj borba protiv duboke recesije i goleme rupe u državnom proračunu.

No, oporba zahtjeva da odstupi s dužnosti, a čak i neki članovi njegove stranke smatraju kako je došlo vrijeme da ode.

"Narodna stranka možda ima apsolutnu većinu, ali je izgubila moralni autoritet", rekla je zamjenica glavnog tajnika oporbene Socijalističke stranke Elena Valenciano.

"Surađivat ćemo sa svim strankama kako bismo primorali premijera na odstup", dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:45