BORBA PROTIV SUSTAVA

ŠPANJOLSKI AKTIVIST Pročitajte kako je Robin Bank prevario banke i od njih posudio pola milijuna eura: 'Pošaljite me u zatvor!'

Španjolski "odmetnik" Enric Duran , koji sam sebe naziva Robin Bank, poput svog uzora - Robina Hooda, krade od bogatih i plijen dijeli sa siromašnima, tj. aktivistima, zakletim neprijateljima bankarskog sustava.

Duran je prekjučer podijelio 200 tisuća primjeraka svog časopisa "Kriza" u kojem opisuje kako je u zadnje dvije godine prevario banke i digao kredit od pola milijuna eura.

Kaže da je većinu iznosa dao socijalnim aktivistima, dok je ostatak utrošio na novine. Odbija vratiti novac i izaziva banke da ga pošalju u zatvor.

- Ako uključimo kamate, dugujem više od 500 tisuća eura, iznos koji neću platiti - rekao je.

Duran (32) se trenutno nalazi u bijegu, a primjerci njegovih novina dijele se na željezničkim kolodvorima i postajama metroa diljem Barcelone.

Prijatelji tvrde da je početkom tjedna pobjegao iz Španjolske.

Objavio je listu 39 banaka od kojih je posudio novac. Jedna od njih, banka Cetelem, dala mu je 5 pozajmica.

Duran je proučio kako funkcionira bankarski sustav, pronašao je zakonske rupe i naučio ih iskoristiti. Kako sam kaže, shvatio je da banke u Španjolskoj daju informacije o kreditima drugim bankama samo ako je iznos veći od 6 tisuća eura. Stoga, on nije prelazio tu granicu. Kazao je da je kredite dizao na ime lažne TV kompanije. U početku je vraćao pozajmice kako ne bi dospio na crnu listu, ali ih je prestao vraćati ranije ove godine.

- Banke moraju davati kredite jer je to način na koji zarađuju. To je "kotač" koji se neće zaustaviti sve dok se ne zaustavi cijeli sustav. Kao individualci, umjesto pomaganja tog sustava daljnjim traženjem pozajmica, imamo priliku i odgovornost zagorčati život tom sustavu.

Duranu prijeti zatvorska kazna od šest godina ukoliko bude osuđen.

- Kad sam pokrenuo akciju već sam bio spreman na tu mogućnost - kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:14