TREBAJU 40, A NE 60 MILIJARDI DOLARA POMOĆI

Španjolske banke u boljem stanju nego što se strahovalo

Najnovija revizija ustvrdila je da su španjolske banke u boljem stanju nego što se prvotno strahovalo, tako da se vjeruje da će Španjolska za dokapitalizaciju banaka povući manje od 60 milijardi odobrene pomoći od eurozone.

Dan nakon što je španjolska vlada u četvrtak objavila novi recesijski proračun s novim bolnim rezovima, američka konzultantska tvrtka “Oliver Wyman” podvrgnula je španjolske banke stres-testu. Test je pokazao da bi za spas španjolskih banaka bilo dovoljno 53,75 milijardi eura, bitno manje od 62 milijarde koliko je španjolska vlada procijenila u lipnju, objavio je Wall Street Journal.

Bankia najgora

Tek u najgoroj varijanti, u slučaju da španjolski BDP padne dodatnih 6,5 posto do 2014., sedam od 14 najvećih banaka to ne bi izdržalo i trebale bi pomoć u iznosu od 59,3 milijardi eura. Pomoćnik ministra financija Jimenez Latorre još je optimističniji i predviđa da bi Španjolskoj moglo biti dovoljno 40 milijardi eura od ukupno 100 milijardi koliko je EU namijenila za pomoć toj zemlji. Španjolske banke trebaju pomoć četiri godine nakon kolapsa građevinskog sektora, nakon što se 2008. naglo ispuhao balon tržišta nekretnina.

Američka konzultantska tvrtka stres test je poduzela po nalogu Europske centralne banke (ECB) i Europske komisije, jer je to prva faza u procesu odobravanja pomoći EU. Španjolske banke prve rate pomoći trebale bi dobiti u studenome.

Europska komisija pozdravila je novi nalaz revizije nad španjolskim bankama, poručujući da je to prvi korak u implementaciji programa čiji je cilj vratiti povjerenje u španjolski bankovni sektor.

Najviši iznos pomoći mogla bi trebati Bankia, koja će prema najgorem scenariju trebati dokapitalizaciju od 24,7 milijardi eura. Na drugom je mjestu katalonska Catalunya Bank (10,8 milijardi), zatim Novagalicia (7,2 milijarde), Banco de Valencia (3,5 milijardi), Banco Popolar (3,2 milijarde), Banco Mare Nostrum (2,2 milijarde) i Ibercaja-Liberbank-Caja kojoj će najvjerojatnije trebati pomoć od 2,1 milijarde eura.

Santader dobro stoji

Sedam od velikih španjolskih banaka neće trebati nikakvu pomoć, proizlazi iz ovog testa. To su banke Santader, BBVA, Caixabank, Kutxabank, Sabadell, Bakinter i Unicaja. Španjolska se nada da će uspjeti izbjeći sudbinu Grčke, Portugala i Irske te da će se inozemna pomoć ograničiti na bankarski sektor. ( S. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:45