IZBORI

ŠPANJOLSKA BEZ JASNE VEĆINE Vreo krumpir je u rukama Kralja!

 AFP

Nakon pobrojenih više od 94 posto glasova, katolička konzervativna Pučka stranka (PP) dosadašnjeg premijera Mariana Rajoya na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Španjolskoj izvojštila je mršavu relativnu pobjedu s oko 28,5 posto glasova koji joj donose između 122 mandata u Zastupničkom kongresu. Kongres broji 350 zastupnika, pa je za povjerenje Vladi i izglasavanje zakonâ nužno 176 glasova, a PP to ne može postići ni u eventualnoj koaliciji s Građanima (C's), koji su stigli tek četvrti sa 13,7 posto te imaju 40 mandata.

Na drugo mjesto ipak se plasirala najstarija stranka u zemlji, Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) sekretara Pedra Sáncheza, kojoj je zbir od 22,3 posto glasova osigurao 91 sjedište u Kongresu. Nedavno formirani pokret Podemos (Možemo) koji predvodi ekskomunist Pablo Iglesias stigao je treći sa 20,6 posto, što mu donosi 69 mandata. Dakle ni te dvije formacije ne mogu sastaviti većinu, pa ni uz pretpostavljenu pomoć postkomunističkoga Pučkog jedinstva (UP), koje će imati 2 mandata.

Prevagu bi možda mogle donijeti dvije katalonske formacije: Katalonska republikanska ljevica (9 mandata), te Demokracija i sloboda (8), s kojima bi rogovi u vreći ljevice i lijevog centra mogao imati 177 mandata – ali taj portugalski scenarij je teško izvediv, pa i zbog različitih gledišta o neovisnosti Katalonije.

Zasad s čini nezamislivom velika koalicija PP i PSOE. Uslijed nastanka kvadripolarnog sistema umjest dosadašnjega bipolarnoga, vreo krumpir dodjele mandata sada je u rukama kralja Felipea VI.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:47