SMIRIVANJE SITUACIJE

ŠPANJOLCI ODGOVORILI BRITANCIMA KOJI PRIJETE RATOM ZBOG GIBRALTARA 'Smirite se malo, kakav vam je to ton?' THERESA MAY 'Rat? Kakav rat?'

 REUTERS

Španjolski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis poručio je Ujedinjenom Kraljevstvu da se 'malo smiri po pitanju Gibtaltara', nakon što su britanski mediji počeli koristiti ratnu retoriku, pozivajući se na izvore bliske vlastima.

- Španjolska vlada je malo iznenađena tonom komentara koji pristižu iz Britanije, zemlje koja je poznata po svojoj smirenosti, rekao je Dastis na konferenciji u Madridu, a prenosi Independent.

Dastis se osvrnuo na izjavu bivšeg čelnika konzervativaca Michaela Howarda, koji je usporedio teritorijalni spor Španjolske i Britanije oko Gibraltara s Falklandskim ratom, i rekao da je Britanija spremna na slične mjere.

Aktualni ministri u vladi premijerke Therese May ipak su bili suzdržaniji u svojim izjavama, no i oni su naglasili da se suverenitet Gibraltara ni u kojem trenutku neće dovoditi u pitanje tokom pregovora o izlasku Ujedinjenog kraljevstva iz EU.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson rekao je kako se suverenitet Gibraltara 'ne može promijeniti bez izričite dozvole i pristanka stanovnika Gibraltara i Ujedinjenog kraljevstva'.

Dastis je prethodno izjavio kako Madrid mora imati pravo veta na bilo koji sporazum između EU i UK koji bi se odnosio na Gibraltar.

Španjolska želi povratiti svoj teritorij već 300 godina, od trenutka kada ga je predala Britancima.

- Budimo smireni i nastavimo, i nemojmo koristiti preteške riječi, rekao je Dastis.

- Hajdemo samo pregovarati. Mislim da je to najbitnije.

Kasnije je i Theresa May počela smirivati retoriku te je na izravno pitanje o ratnoj opciji odgovorila da ona ne dolazi u obzir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 04:12