NOVA STUDIJA

ŠOKANTNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA Električni automobili zagađuju okoliš više nego benzinski

Zadar, 030414.U Solarnom centru na Putu Murvice prezentirano je vozilo koje pokrece iskljucivo elektricna energija. Automobil su u cetiri mjeseca rada napravili ucenici Strukovne skole Vice Vlatkovica Valentino Raspovic, Andjelo Pastuovic i Toni Paleka uz mentora Antu Ivanca. Vozilo marke Mercedes E 190 ucenici su izradili preradom benzinskog vozila u elektricno, na sto je posebno ponosan ravnatelj skole Tihomir Tomcic. Foto: Jure Miskovic / CROPIX
 Jure Miskovic / CROPIX

Električni automobili čiji su izvori napajanja struja koja je proizvedena u elektranama na ugljen utječu na zagađenje okoliša više nego automobili pogonjeni na benzinsko gorivo. Rezulati su to studije objavljene u Zborniku radova američke Nacionalne akademije znanosti.

Studija, koja je već proglašena kontroverznom, ovim je putem dovela u pitanje budućnost 'zelenih' vozila.

- Nažalost, kada električno vozilo crpi struju iz elektrane na ugljen, ono utječe na okoliš mnogo više od automobil na benzin - rekao je Ken Calderia sa Znanstvenog instituta Carnegie.

Jedan od autora studije, Julian Marshal sa Sveučilišta u Minnesoti, rekao je kako mnoge tehnologije koje smatramo čistim nisu bolje od benzina.

Kada je riječ o električnim automobilima, ključ se krije u izvoru energije.

Ukoliko je izvor elektrana na ugljen, onda takvi automobili utječu na proizvodnju 3,6 puta više čađe nego oni na benzin, te se za toliko povećava smrtnost uzrokovana zagađenjem zraka.

Ova studija također otkriva da električni automobili u SAD-u uzrokuju 86 posto više smrtnosti zbog zagađenja zraka nego oni na benzin. Uzrok tome je što se čak 39 posto električne energije u SAD-u proizvodi u elektranama na ugljen.

Međutim, ukoliko električno vozilo koristi struju iz obnovljivih izvora energije ono može smanjiti smrtnost uzrokovanu zagađenjem zraka za čak 70 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:36