ZLOSTAVLJANJE

ŠOKANTNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA 40 posto tinejdžerica bilo je prisiljeno na seksualni odnos

Četiri od deset tinejdžerica iz Engleske bile su prisiljene na seksualni odnos, izvijestila je dječja humanitarna udruga NSPCC.

Isti broj djevojaka priznao je da su slale ili primale eksplicitne fotografije i poruke.

Jedna od pet trpjela je psihičko nasilje ili prijetnje od mladića što je uključivalo šamaranje, udaranje, davljenje i premlaćivanje.

Zabrinjavajuće, mnoge od njih kazale su da je pritisak na njih da se upuste u seksualne odnose bio toliko snažan da je postao 'normalan', kao i silovanje.

Također, gotovo četvorica od 10 mladića iz Engleske priznaje da redovito gledaju pornografiju.

Petina je imala ekstremno negativne stavove prema ženama te su se složili s izjavama da je 'ponekad prihvatljivo da muškarac udari ženu ukoliko je bila nevjerna' i da 'žene izazivaju muškarce, a potom se žale kad dobiju traženu pažnju'.

NSPCC je pozvao britansku vladu da se fokusira na educiranje dječaka i djevojčica o seksu i vezama prije nego li one nastradaju.

- Razina nasilja otkrivena ovim istraživanjem pokazuje koliko je hitno da se obrazovanje modernizira. U školama se mora više fokusirati na teme poput seksualne eksploatacije i nasilja prema djevojkama i mladim ženama kao dio balansiranog kurikuluma. Moramo učiti djecu da promjene stav i imaju pozitivne veze bazirane na međusobnom poštovanju - kazala je Claire Lilley iz NSPCC-a.

Katie, 15-godišnjakinja koja je sudjelovala u istraživanju, kazala je kako je bila u vezama u kojima nije smjela izlaziti s prijateljima jer bi se dečko ljutio te da je bila silovana.

- Disao mi je za vratom 24 sata na dan. Bio je strašno - kazala je pak druga ispitanica.

U Engleskoj je u studiji sudjelovalo 100 djece, a u cjelokupno istraživanje je bilo uključeno ukupno 4500 mladih iz Engleske, Norveške, Italije, Bugarske i Cipra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:37