ŽIVOT POD OPSADOM

ŠOKANTNE FOTOGRAFIJE UN-aApokaliptični prizori 160.000 ljudikoji čekaju u redu za hranu i vodu

Oporbeni aktivisti i humanitarci prozivaju Asadove snage da stanovništvo drži kao taoce
 UNRWA

DAMASK - Ujedinjeni su narodi objavili šokantne nove fotografije iz Yarmouka, kvarta u sirijskom glavnom gradu Damasku u kojemu većinom žive palestinske izbjeglice.

Taj se dio grada proteklih godinu dana nalazi pod opsadom Asadovih snaga, a njegovo stanovništvo zbog neprekidnih žestokih borbi dane provodi izlažući se stalnoj pogibelji.

Foto: UNRWA

Očajnički im trebaju hrana i lijekovi, a ovih se dana ondje jedva uspio probiti UN-ov dužnosnik zadužen za humanitarnu pomoć Filippo Grandi.

Foto: UNRWA

'Duboko sam uznemiren i potresen svime što sam vidio. Palestinci s kojima sam razgovarao traumatizirani su zbog svega kroz što su prošli, mnogima naočigled treba podrška, posebice u vidu hrane i medicinskog tretmana', rekao je Grandi, pozivajući zaraćene strane na hitan prekid ratnih djelovanja kako bi se omogućio pristup humanitarnim djelatnicima.

Foto: UNRWA

Prema procjenama, u Yarmouku se trenutno nalazi oko 160.000 ljudi, a na UN-ovim se fotografijama može vidjeti nepregledna kolona očajnika kako čekaju mrvice hrane i nešto vode. Koliko je dramatična situacija svjedoči podatak da je UN od 18. siječnja do danas uspio građanima proslijediti tek 7.000 paketa s hranom.

Foto: UNRWA

Oporbeni aktivisti i humanitarci u više su navrata prozivali Asadove snage da stanovništvo namjerno drži kao taoce te da izgladnjivanje koristi kao metodu ratovanja.

Foto: UNRWA

'Ne želimo pakete s hranom, želimo da nam otvore cestu pa da po hranu i vodu možemo otići sami', kazala je jedna žiteljica Yarmouka.

Foto: UNRWA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:22