VELIKA TRAGEDIJA

ŠOKANTNA ISTINA O SMRTONOSNOJ MEĆAVI Na Himalaji su poginuli jer su nosili laganu odjeću i japanke

 AFP PHOTO / NEPAL ARMY / AFP PHOTO / NEPAL ARMY

KATMANDU - Nepalski turistički vodiči koji su se prošli tjedan smrznuli u snježnoj oluji na Himalaji, nastradali su prvenstveno zbog loše opremljenosti te ignoriranja od strane spasilaca koji su prvo spašavali strane planinare.

Kapetan Adhikari, zapovjednik spasilačkih snaga nepalske vojske, zaslužne za spašavanje najmanje 70 osoba iz oluje, izjavio je kako su promrzli vodiči najčešće na nogama imali japanke, a umjesto kaputa nosili su tanke ogrtače.

Više od polovice žrtava, a do sada ih je pronađeno 40, lokalni su nosači, vodiči i kuhari, izjavio je Adhikari. Tijela nekih žrtava neće biti moguće spustiti s planine do proljeća i topljenja snijega.

'Najgore je bilo kad smo naišli na tijela nepalskih vodiča, ali ne zato što su bili smrznuti već zbog toga što nisu bilo propisno opremljeni', rekao je kapetan nepalske vojske.

'Nepalci koje sam vidio bili su odjeveni lagano, neki od njih imali su papuče na nogama, a rijetki su imali kapute. To bi mogao biti razlog zašto ih se toliko smrznulo.'

Organizatori planinarskih izleta naplaćuju do 1.800 funti za trotjedno planinarenje oko Annapurne, niza planinskih vrhova na lancu Himalaje. No, tek mali dio novca odlazi na plaćanje nosača koji nose i do 40 kilograma tereta, a za to dobivaju manje od 100 kuna dnevno.

Lošu opremljenost nosača potvrdio je i koordinator akcije spašavanja, Baburam Bhandri: 'Nisu bili pripremljeni. Mnogi planinari koje je uhvatila oluja, krenuli su bez ikakvog plana'.

'Njihovi nosači nisu imali prikladnu obuću i odjeću. Nosili su tenisice, kratke majice i laku odjeću, jer su bili siromašni. Mnogi su se smrznuli u snijegu dubljem od metra i pol.'

Strani planinari, zahvaljujući policama putnog osiguranja, imali su prioritet prilikom spašavanja i helikopterske evakuacije. Vojni helikopteri nisu mogli letjeti dovoljno visoko, pa su spasioci bili primorani oslanjati se na helikoptere privatnih tvrtki koje su se fokusirale na spašavanje stranaca.

Izraelsko i švicarsko veleposlanstvo poslali su posebne helikoptere kako bi spasili svoje državljane, zametene snijegom na planinarskim stazama. Jedan je planinar ispričao kako je helikopter poslan od strane izraelske vlade odbio ukrcati nizozemskog planinara te da mu je član posade rekao kako je helikopter namijenjen isključivo Izraelcima.

Keshav Pande iz Nepalskog udruženja nosača, tvrdi kako njegova organizacija svim nosačima nudi jeftinu zimsku opremu, ali mnogi odbijaju kupovinu, uvjereni kako im takva oprema ne treba.

Također, planinari često nosače unajmljuju direktno, umjesto preko agencija, a sve kako bi uštedjeli na trošku organizacije izleta.

'Ako je izletnička skupina organizirana, tada imaju svu potrebnu opremu. No, turisti žele proći što jeftinije pa pronađu nosače na ulici. Oni bi samo jeftino, jeftino, jeftino', tvrdi ogorčeni Pande.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:18