PROMJENA STAVA ILI...?

ŠOKANTAN OBRAT Putin: 'Povukli smo vojsku, separatiste pozivam da odgode referendum'

 AFP

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je naglo promijenio svoj stav u pogledu Ukrajine ustvrdivši da su predsjednički izbori 25. svibnja, koje su najavile vlasti u Kijevu nakon revolucionarnog zbacivanja Viktora Janukoviča, 'korak u pravom smjeru'.

Kremlj se dosad žestoko protivio tim izborima, ocjenjujući da su vlasti u Kijevu nelegitimne, odnosno da je Janukovič s vlasti zbačen nelegalno.

Ipak, Putin je, kako prenosi BBC, izjavio da na izborima 25. svibnja neće biti odlučeno ni o čemu ako prava svih građana Ukrajine ne budu zaštićena.

Ruski je šef države također sve proruske aktiviste na istoku Ukrajine, gdje su se proteklih dana vodile velike oružane borbe za kontrolu niza gradova, pozvao da opozovu svoje odluke o raspisivanju niza referenduma o autonomiji ili neovisnosti. Neki od tih referenduma najavljeni su već za sljedeću nedjelju.

Rekao je i da je povukao vojsku s rusko-ukrajinske granice. 'Stalno nam govore da su problem naše snage na ukrajinskoj granici. Povukli smo ih. One više nisu na granici, nego na mjestima gdje provode uobičajene vježbe', dodao je.

Ova promjena stajališta stiže nakon sastanka u Moskvi s čelnikom OESS-a, koji je najavio da će ta organizacija uskoro predložiti plan za rješenje ukrajinske krize.

Kako prenose ruske novinske agencije RIA i Interfax, Putin je istaknuo da su gledišta OESS-a i Moskve vrlo slična i želi rješenje krize što je prije moguće, pri čemu valja uzeti u obzir interese svih Ukrajinaca.

Izravan dijalog je ključan za rješenje krize, rekao je Putin i dodao da se kriza trenutno razvija prema 'najgorem mogućem scenariju' za što je optužio vladu u Kijevu.

Ruski separatisti u Donjecku su nakon Putinovog poziva rekli da će prijedlog razmotriti na svojoj skupštini u četvrtak

'Sutra ćemo razgovarati o tome na narodnoj skupšitini. Izuzetno poštujemo predsjednika Putina i ako on smatra to nužnim, onda ćemo razgovarati o prijedlogu', poručili su oni.

NATO: Nema naznaka da je vojska povučena

Prema informacijama iz Sjevernoatlantskog saveza, zasad nema nikakvih naznaka da su tvrdnje Vladimira Putina o povlačenju vojske nagomilane na ukrajinsko-ruskoj granici istinite.

Zapovjednik NATO-a za Europu general Phillip Breedlove u nekoliko je navrata izjavljivao da se na granici nalazi najmanje 40.000 ruskih vojnika pod punom ratnom spremom, koji su u stanju pregaziti cijelu Ukrajinu i doći do Moldavije, odnosno tamošnje Pridnjestarske oblasti, kojom vladaju ruski separatisti.

Jacenjuk: To su prazne priče

Ukrajina je odbacila kao 'praznu priču' poziv u srijedu ruskog predsjednika Vladimira Putina proruskim separatistima u istočnim područjima da odgode referendum o neovisnosti, objavila je agencija Interfax-Ukrajina.

Premijer Arsenij Jacenjuk pozvao je Rusiju da prekine ono što je nazvao njezinom potporom 'teroristima' i potakne ih da polože oružje i predaju se ukrajinskim vlastima.

Putin je pozvao separatiste da odgode referendum sazvan za nedjelju u području gdje je niz gradova pao pod kontrolu proruskih militanata što Kijev i Zapad smatraju potaknutim iz Moskve i potpomognutim ruskim specijalnim snagama. Kijev je referendum proglasio protuzakonitim.

'Vladimire Vladimiroviču (Putine) prodavanje prazne priče nije dostojno vas kao predsjednika jedne velike zemlje', rekao je kako navodi agencija Jacenjuk na sastanku vlade u regiji Harkivu.

Rekao je kako Ukrajina nikad nije raspisala referendum i ako su 'teroristi i separatisti' podržavajući Rusiju dobili zapovijed da 'odgode nešto što nikad nije bilo planirano" tada je to nešto što oni moraju riješiti između sebe.

Putin je svoj prijedlog iznio nakon sastanka u Moskvi s čelnikom Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Didierom Burkhalterom koji je rekao kako će ovo tijelo koje se bavi sigurnošću i ljudskim pravima uskoro predložiti smjernice za okončanje ukrajinske krize.

Jacenjuk je izrazio iznenađenje da se o Ukrajini razgovara u Moskvi bez njezina sudjelovanja, ali je rekao kako se nada da će OESS-ovi putokazi odraziti ukrajinske ideje, navodi Interfax-Ukrajina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 11:12